Metsätyöt tuhonneet kivirakennelman Laitilan ja Uudenkaupungin rajalla

0
Tällainen kivirakennelma löytyi kesällä 2005 metsästä läheltä Uudenkaupungin ja Laitilan kuntarajaa Laitilan puolelta. Aluksi löytäjä epäili rakennelmaa ruumiskiveksi. Kuva: Matti Jalava

Laitilan puolella, lähellä Uudenkaupungin rajaa metsätöissä on rikottu vanha kivirakennelma. Uudenkaupungin Sanomat kertoi marraskuussa metsäkoneitten tuhonneen Kuuanvuoren ruumiskiven Kalannissa.

Laitilassa kyse ei ehkä kuitenkaan ollut niin sanotusta ruumiskivestä, vaan mahdollisesti 1800-luvun louhintarakennelmasta.

Matti Jalava, joka löysi rakennelman vuonna 2005, on selvittänyt sen vaiheita.

– Ajattelin, että kyse saattaisi olla ruumiskivestä, mutta se kuitenkaan tuntunut sopivan millekään reitille jonkin kylän ja Laitilan kirkon väliin. Otin rakennelmasta valokuvan ja paikan koordinaatit talteen, Jalava kertoo.

Viime vuoden syksyllä hän meni uudelleen paikalle. Silloin ilmeni, että rakennelma oli metsätöiden yhteydessä tuhottu kokonaan. Valokuvien pohjalta Turun yliopiston arkeologi Juha Ruohonen arveli, että kyseessä oli niin sanottu kivipöytä.

– Laakakivi on lohkottu kalliosta poraamalla ja asetettu pienten kivien varaan. Talvella näitä on vedetty reellä pois rakennustarpeiksi. Kaikkia ei syistä tai toisista noudettu, joten niitä jäi paikoilleen näihin päiviin asti. Tuo kyseinen kivi saattaa ajoittua lähinnä 1800-luvulle poranjälkien perusteella, Juha Ruohonen arveli.

Hän kertoi lisäksi, että yliopiston opiskelija Jere Leppänen on vuonna 2018 tutkinut kandidaatintutkielmassaan esihistoriallisia ja nuorempia kivipöytiä.

Tutkielman mukaan Suomessa tunnetut kolmisenkymmentä kivipöytää ovat joko luontaisia rakennelmia, pronssikautisia kulttikiviä, uhrikiviä, historiallisen ajan louhintaan liittyviä tai niin sanottuja väkikiviä, jotka kuvastivat rakentajien voimien näyttöä.

Meitä lähimpiä kivipöytiä tunnetaan Kaarinassa kolme ja Raumalla kaksi. Esimerkiksi Rauman kivipöytiä arvellaan pronssikautisiksi kulttikiviksi.

– Vaikka kyseessä onkin ajallisesti nuori rakenne, on harmillista, että metsäkoneella on menty tuhoamaan rakenne kokonaisuudessaan, arkeologi Ruohonen sanoi Laitilan tuhotusta rakennelmasta.