Monika ja Lukáš rakentavat yhteisiä jouluperinteitään Laitilassa

0
Monika Jakubcova sekä Lukáš ja Adeele-Juliana Jacubec otattivat nuoresta perheestään joulukorttikuvan, jonka he lähettivät sukulaisilleen. Koronavuoden takia sukulaiset eivät ole päässeet Suomeen normaaliin tapaan. Naimisiin nuoripari meni vain lähimpien ystävien läsnäollessa. Kuva: Katariina Haavisto

Laitilalaiset Monika Jakubcova ja Lukáš Jacubec tapasivat kolmisen vuotta sitten työpaikassaan Vemellä. Työpaikkaromanssi ei kauaa kestänyt, sillä Lukáksen tullessa töihin Vemelle oli Monika lähdössä pois merkonomiopintojen takia.

Se ei syttynyttä rakkautta sammuttanut. Toukokuussa vihitylle parille syntyi kesällä vauva, Adeele-Juliana, joka nyt potkuttelee tyytyväisenä isänsä hellässä huomassa.

Aiemmat joulut Monika ja Lukáš ovat viettäneet kotimaissaan Virossa ja Slovakiassa. Nyt matkustaminen ei ole mahdollista, joten he viettävät ensimmäisen yhteisen joulun Suomessa.

Omat jouluperinteet ovat kuitenkin vielä luomatta, sillä joulua vietetään kaikissa kulttuureissa, Virossa, Slovakiassa ja Suomessa, eri lailla. Monika on luterilainen ja Lukáš katolinen, joten molempien perheissä on jouluna käyty kirkossa. Nyt sekään ei onnistu.

Slovakiassa ja Virossa joulun suurin päivä on jouluaatto, jolloin myös annetaan lahjoja. Joulupöydän tarjoilut eroavat runsaasti toisistaan.

Slovakiassa syödään yksi ruokalaji kerrallaan. Alkuruoaksi on vohveleita ja hunajaa. Pääruoaksi tarjoillaan hapankaalikeittoa, jossa voi alueesta riippuen olla myös makkaran siivuja. Lisäksi on tarjolla perunassalaattia ja friteerattua kalaa.

– Karppia, Se on leikattu pihveiksi, Lukáš selvittää.

Ruokajuomana on kuohuviini.

Lukáksen mukaan jouluaattona paastotaan eikä syödä lihaa. Joulukirkko on keskiyöllä. Sen päätyttyä syödään ankkaa tai hanhea.

Lukáš näyttää kännykästään nätin slovakialaisen joulukoristeen. Saksanpähkinän puolikkaita kuoria laitetaan vesiastiaan kellumaan veneiksi, joissa palaa pieni kynttilä.

Virossa jouluaaton pöytä on runsas. Jouluruokia otetaan lautaselle kaikkia samaan aikaan.

– Suomessa kaikki jouluruoka on jotain laatikkoa, joita meillä ei ole. Myös jouluruokamme maut ovat erilaisia, Monika kertoo.

Virolaiseen joulupöytään kuuluu verimakkaraa eli mustamakkaraa hillon kera, haudutettua hapankaalta sianlihalla ja ohralla sekä keitettyjä perunoita. Salaatti muistuttaa hieman rosollia, mutta se on koottu kerroksittain.

Lisukkeina on lihahyytelöä, kananmaksapateeta, vahvaa Põltsamaa sinappia, sokeria, suolaa ja sinappia sisältävällä maustetahnalla täytettyjä kananmunia, makeaa ja marinoitua kurpitsa sekä marinoituja sieniä. Mustalla leivällä on voita, silliä ja tuoretta ruohosipulia.

Juomana virolaiset nauttivat jouluna shampanjaa, kuohuviiniä tai omenamehua sekä kahvia, kaakaota ja teetä.

– Minusta on outoa, että makkaraa syödään makean hillon kanssa, Lukás kommentoi, kun häneltä kysytään onko virolaisessa joulupöydässä jotain erikoista.

Lähetä kuva joulupöydästäsi

Laitilan seudulla joulupöydissä nautitaan monen eri kulttuurin jouluruokia. Lähetä kuva joulupöydästäsi tai -herkustasi osoitteeseen toimitus@laitilansanomat.fi tai WhatsAppiin numeroon 0504758787. Teemme kuvista jutun tai julkaisemme niitä Räpsäys-palstallamme.

Monikan perheen perinteinen jouluaatto Virossa

 

  • Aamulla minä ja isä etsimme sopivan joulukuusen kotiin ja neljä pientä hautausmaalle. Äiti ja sisko aloittavat jouluruokien valmistelun.
  • Menemme perheen kanssa kirkkoon. Viemme kynttilät ja pienet kuuset hautausmaalle.
  • Äiti jatkaa ruokien laittoa. Me koristelemme siskon kanssa kuusen ja pöydän olohuoneessa. Isä lämmittää saunan.
  • Syömme jouluruoan. Sen jälkeen menemme saunaan.
  • Saunan aikana on käynyt joulupukki. Avaamme lahjat.
  • Juomme kahvia, kaakaota ja syömme piparkakkua. Nykyisin annamme toisillemme tulevalle vuodelle yhteistä tekemistä, esimerkiksi liput balettiin, kylpylään, teatteriin tai museoon.
  • Muistan että lapsuudessani teimme joulukoristeita karkkipapereista, jotka olimme vuoden aikana syöneet. Niistä tuli ketju.