Oi Suomi on!

0
Soihtukulkue on juhlistanut itsenäisyyspäivää Laitilassa vuodesta 1957 alkaen. Nyt se jää koronan vuoksi väliin.

Suomen jalkapallomaajoukkueen Huuhkajien kannatuslaulun voimalause Oi Suomi on! kiteyttää monien suomalaisten tunteet ylihuomenna. Yli viisimiljoonaisella kansalla on syytä olla ylpeä 103-vuotiaasta isänmaastaan.

Hienoa Suomi, että olet olemassa.

Historiasta tiedämme, että Suomen itsenäisyys ei ole itsestään selvää. Huuhkajien laulussa puhutaan kliseisesti saunasta, viinasta ja kirveestä, mutta Suomen valtion hyvinvointia niillä ei ole rakennettu.

Vaikka veteraanien sukupolvea arvostetaan, kiitollisuus vapaasta maasta hautautuu helposti vihapuheiden melskeisiin. Mutta jospa edes itsenäisyyspäivänä antaisimme hyvää palautetta päivänsankari Suomelle.

Missä meillä menee hyvin ja miksi voimme iloita siitä, että kotiosoitteemme on Suomessa? Tilastokeskus laati viime itsenäisyyspäivän alla oman, tutkimuksiin pohjautuvan, listansa.

Tässä muutamia tilastofaktoja: Suomessa on maailman puhtainta ilmaa. Suomi on tähän mennessä saavuttanut kestävän kehityksen tavoitteet kolmanneksi parhaiten maailmassa. Vaalimme ovat maailman toiseksi vapaimmat ja luotettavimmat. Suomi on maailman vapain ja vakain maa.

Millainen on sinun listasi?

Valoisaa itsenäisyyspäivää Laitilan Sanomien lukijoille!

Eija Eskola-Buri

eija.eskola-buri@laitilansanomat.fi