Ollaan kilttejä toisille ja itsellekin – Joulua tarvitaan koronavuonnakin, Joulupukki muistuttaa

0
Pukin toiveissa on, että maassa olisi rauha ja kaikilla hyvä tahto.

– Monia lapsia on tänä syksynä mietityttänyt, että millainen joulu tulee, kun on sitä virusta liikkeellä. Minä olen sanonut kaikille, että olkaa huoleti, joulu tulee tänäkin vuonna, Joulupukki vakuuttaa ja lähettää jo jouluterveisiä Korvatunturilta.

Pukki lupaa, että hän tekee porojen kanssa maailmankiertueen tavalliseen tapaan, mutta saattaa olla, että jouluiloa toivotellaan tänä jouluna tavallista enemmän ikkunoiden takaa.

– On ihan hyvä varoa koronavirusta ja joulunakin pitää ne sellaiset turvavälit, mistä on jo varmaan kaikissa perheissä ja koulussakin puhuttu.

Eihän kukaan halua sairastua lomalla, hän arvelee. Tai oikeastaan tietää, ovathan tontut taas koko vuoden tehneet retkiään ja raportoineet lasten ja aikuistenkin tekemisiä ja toiveita pukille.

Jouluiloon ei ihan välttämättä tarvita tapaamista, Joulupukki muistuttaa.

– Kyllä minullakin kaikki maailman lapset ja muutkin kiltit ihmiset ovat sydämessä koko vuoden, vaikka monia tapaan vain jouluna. Kaikkia en surukseni tapaa aina silloinkaan, kun joskus satun poikkeamaan juuri silloin kun lapset ovat perheen kanssa ehkä saunassa tai jouluaterialla.

Silloin Joulupukki sanoo katsoneensa parhaimmaksi hetken vain ihailla ikkunan takaa iloa ja joulurauhaa ja jättää vaivihkaa lahjan tai muutaman oven taakse.

– Ja muistutan tässä myös, että kyllä minun sydämeeni mahtuvat maailman kaikki tuhmatkin. Ainahan voi tulla vähemmän tuhmaksi ja aina voi pyytää ja saada anteeksi, sitähän joulun sanoma muistuttaa.

– Se lasten ilo ja jännitys ja perheiden rauhoittuminen joulunviettoon vain on joka joulu jo vuosisatojen ajan ollut yhtä mukavaa katseltavaa.

Jouluaatto ja joulupäivä ovat Joulupukin mukaan korvatunturilaisille juuri lasten ilon vuoksi sellaisia tyky- ja tyhypäiviä, että pajassa on paikallisesti sovittu niiden riittävän tulospalkkioksi koko vuodeksi – niiden voimalla jaksaa ahertaa.

– Kyllähän te kaikki lapset ja aikuisetkin tiedätte, miten hienolta tuntuu, kun on voinut ilahduttaa jotakuta toista ihmistä. Ja jos ette tiedä, niin kannattaa kokeilla. Mikä parasta, siihen ei tarvita minua tai meitä korvatunturilaisia eikä jouluakaan. Sitä voi tehdä vaikka maanantaina tai maaliskuussa.

Pukki sanoo kyllä nähneensä sellaisia aikuisia ja jopa lapsiakin, joille olisi pitänyt antaa Korvatunturin henkeä Joulumuorin isoimmalla kauhalla ja ekstra-annos.

– Jospa edes se olisi sitten tuonut heille huolista ja murheista vapaata edes jouluksi, hän huokaa suruissaan.

Toruminen olisi taas ehkä ollut joillekin tarpeen.

– Siitä pukki ei tykkää, jos joulunakin vertaillaan. Onko toisella enemmän ja isompia lahjoja ja kuka on tärkein ja arvokkain.

Niin se taitaa olla, että ihan jokainen toive ei elämässä toteudu edes jouluna ja se voi olla hyväkin asia – nimittäin jos ihan kaiken toivomamme saisimme, emme huomaisikaan, miten paljon olemme saaneet.

Pukki toteaakin, että sen on ihmisistä oppinut, että jotkut haluavat aina vaan enemmän, eivätkä soisi toisille yhtään mitään. Harva myöskään muistaa kiittää siitä, mitä on saanut.

– Niin, sitä kiitosta pitäisi muistaa enemmänkin jakaa. Sen viruksen takia on monen elämä muuttunut ja monella isillä ja äidillä on ollut töissä kiirettä tai huolia. Kiittää voi vaikka yhteisellä kaakaohetkellä tai halauksella – se on minun suosikkini, kuten muori tietää.

– Maassa pitäisi olla rauha ja hyvä tahto muulloinkin kun jouluna, Joulupukki tähdentää vakavana.

– Joskus olemme muorin ja tonttujen kanssa miettineet, että uuden vuoden lupausten rinnalle voisi tehdä joululupauksia. Yksi hyvä voisi olla vaikka sellainen, että yrittäisimme muistaa ilahduttaa toisiamme muulloinkin kuin juhlapäivinä.

Eikä saa kuulemma unohtaa sitäkään, että itsellemmekin voisimme kaikki olla kiltimpiä – eikä aina sättiä itseä, että taas jäi roskat viemättä ja lenkillä käymättä ja miten ei koulussa tai töissä taaskaan osannut jotain.

– Puhukaa itsellenne yhtä kauniisti kuin parhaalle ystävällenne, Joulupukki neuvoo.

Ja muille myös.

– Voihan partakarva, miten Korvatunturin tontut joskus itkevät, kun heille tulee niin paha mieli siitä, miten lapset ja aikuiset käyttäytyvät. Koulussa ja työpaikoilla eikä kotonakaan saa kiusata ketään ja toisten haukkuminen ja pahan puhuminen on rumaa, muistakaa se.

On sitten tontuillakin kivempaa raportoitavaa Korvatunturille.

Kati Uusitalo

Joulun muistilista

  • Koronan leviämistä ehkäisee hyvä käsihygienia. Pese käsiäsi noin 20 sekuntia kerrallaan – aikaa voi mitata kätevästi vaikka tulkitsemalla antaumuksella jonkun joulubiisin säkeistön tai pari. Muutaman Porsaita äidin oomme kaikki -vedon jälkeen pysyvät turvavälitkin paremmin.
  • Yski hihaan, myös silloin, kun tädin uuden joulusinappireseptin “aromi” säntää sieraimiisi ja polttaa suun.
  • Jos sinulla on nuha, kuumetta tai yskittää, niin juhli joulua kotona, äläkä mene ostamaan edes yhtä suklaarasiaa kaupasta – ne jo syömäsi viisi rasiaa saavat muutenkin riittää.
  • Jos sinulla on nuha, kuumetta tai yskittää, niin hakeudu koronatestiin. Ja muista toivoa joulupukilta, että ensi vuonna saisimme olla huolissamme vain perinteisestä leviämisvaiheesta – siis siitä, jonka suklaa, marmeladi, kinkku ja laatikot aiheuttavat vyötäröllä.
  • Kun käyt kaupassa tai tapaat köh, kuusimetsässä muita ihmisiä, niin muista maski (pukkinaamari käy vain siinä tapauksessa, että olet nähnyt kirurgin leikkaussalissa sellainen päässään).
  • Jos otat muuta kuin glögiä, et aja.
  • Jos otat muuta kuin glögiä, otat sitä vain kohtuullisesti ja vain maun vuoksi, jotta muiden ei tarvitse sietää sinua näön vuoksi.
  • Jos otat muuta kuin glögiä, otat sitä vain alle 10 hengen porukassa – ja menet nukkumaan, jos näkökenttääsi ilmaantuukin yhtäkkiä kaikkien seuralaistesi ennestään tuntemattomat identtiset kaksoset.

Joulupukki pääsee kulkemaan, oli sää mikä tahansa

Iida Kauppi

Suomeen virtaa lounaasta erittäin lauhaa ilmaa viikonloppuna, kertoo Ilmatieteen laitos. Toisaalta sääennusteissa on nostettu esille lumimyrskyn ja valkoisen joulun mahdollisuus koko maahan.

Joulupukin kulkemista ei tarvitse kuitenkaan jännittää. Hän pääsee aattona lahjoineen liikkeelle, oli sää mikä tahansa. Joulupukille vaihtelevat sääolot eivät ole vieraita. Jakaahan hän lahjoja kaikille maailman kilteille lapsille, oli heidän kotinsa sitten kesäisessä Australiassa tai yhä useammin vihreän joulun Etelä-Suomessa.

– Ilmastonmuutoksen takia talvet lämpenevät ja muuttuvat sateisemmiksi, pukki tietää.

Kulunut syksy oli Ilmatieteen laitoksen mukaan paikoin mittaushistorian lämpimin. Marraskuussa rikottiin paikoin maksimilämpötilaennätyksiä.

Laitilassa säätilastoja vuosikymmeniä pitäneen Eero Setälän mukaan marraskuun keskilämpötila oli kanapitäjässä ennätykselliset 6,2 astetta. Marraskuun 6. päivänä mittari nousi jopa 14 plusasteeseen.

Marraskuu oli suurimmassa osassa maassa tavanomaista sateisempi. Laitilassa kuukauden sademäärä oli 79 millimetriä. Keskimäärin Laitilassa sataa marraskuussa 63 millimetriä.