Pääkirjoitus: Horisontti näkyy jo

0

Viime viikolla taivaanrantaan asettui horisontti, kun valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa arvioitiin koronavirusepidemian hellittävän kesään mennessä. Epidemian alaspainamisessa auttavat sekä tautiin liittyvä kausivaihtelu että alkuvuodesta aloitettava rokotus. Asiantuntijat arvioivat, että syksyllä voitaisiin olla jo lähellä koronapandemiaa edeltänyttä aikaa.

Kun epidemian leviämisvaihe ja siihen liittyvät tiukat rajoitteet painavat mieliä matalaksi, on hyvä, kun on joku vaikka kaukainenkin piste, jota kohti kulkea.

Joka tapauksessa talvikausi taiteillaan rajoitusten tiukentamisten ja hellittämisten välillä. Toisinaan julkisuudessa esitetään arvostelua siitä, että rajoituksia välillä höllennetään. Täytyy muistaa, että vaakakupissa painavat myös rajoitustusten sosiaaliset ja taloudelliset vaikutukset.

Koulujen sulkemista on tänä syksynä pidetty viimeisenä keinona. Toisaalta etenkin Varsinais-Suomessa koulujen määräaikaista etäopetukseen siirtymistä on käytetty epidemian hallitsemiskeinona pitkin syksyä. Turussa kouluja, joissa on havaittu tartuntoja, on siirretty etäopetukseen tartuntaketjujen katkaisemiseksi. Näillä toimenpiteillä saatiin Varsinais-Suomen syksyn ensimmäinen jyrkkä nousu talttumaan.

Viime tiistaina Uudenkaupungin terveyslautakunta päätti, että U-sote -alueella, johon kuuluvat muun muassa Uusikaupunki ja Pyhäranta, siirretään kaikki peruskoululaiset neljänneltä luokalta ylöspäin etäopetukseen syyskauden viimeiseksi viikoksi. Alueen isommat koululaiset aloittivat etäopetuksessa eilen maanantaina.

Perjantaina kokoontunut Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä suositteli kuntia harkitsemaan etäopetukseen siirtymistä paikallisen epidemiatilanteen mukaan.

Pääkaupunkiseudulla ei annettu suositusta etäopetukseen siirtymisestä. Jokainen maakunta ja viime kädessä kunta laittaa itse hyödyt ja haitat vaakakuppeihin ja katsoo, mihin vaaka kallistuu.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi