Pääkirjoitus: Kohti valoisampia aikoja

0

Kulunut vuosi on ollut raskas. Vuosi 2020 yllätti kaikki, kun Kiinasta lähti liikkeelle vaarallinen koronavirus. Sitä on kutsuttu mustaksi joutseneksi eli odottamattomaksi ja erittäin epätodennäköiseksi tapahtumaksi, joka muuttaa maailmaa.

Koronan yllättävyydestä voi olla toistakin mieltä. Maailman terveysjärjestö WHO ja tulevaisuudentutkijat ovat skenaarioissaan nähneet myös pandemioiden uhan. Yhtä kaikki, tänä vuonna se tapahtui, ja koronavirus iski maapallon kaikkiin kolkkiin.

Laitilassa ensimmäiset sairastuneet todettiin melko nopeasti, jo maaliskuun puolivälissä. Sen jälkeen paikallislehdessä ei ole montaa juttua ollut, jossa korona olisi jäänyt mainitsematta.

Jos mennyt vuosi on ollut koronakyllästeinen, niin tuleva vuosi on täynnä toivoa. Ensimmäiset rokotukset on jo annettu. Kaikille halukkaille rokotus tullaan antamaan tulevien kuukausien aikana.

Entisille urilleen elämä ei varmasti palaa. Digiloikkia otettiin kaikilla yhteiskunnan aloilla. Etänä työskentely on lisääntynyt. Koulutuksiin, kokouksiin ja jopa juhliin voi osallistua digitaalisesti.

Yksi koronavuoden voittajista on myös paikallisuus. Ihmiset osaavat ostaa, asioida ja matkustaa lähelle. Omasta kunnasta, maakunnasta ja maasta löytyy hienoja kohteita, palveluja, tarinoita, elämyksiä ja kiinnostavaa tekemistä. Puutarhanhoito, kodin kunnostus ja luontoretkeily on lisääntynyt.

Synkin aika vuodesta alkaa jäädä taakse. Päivän pidentymisen ja valon määrän lisääntymisen huomaa jo.

Jospa ensi kesänä taas saamme kokoontua ilman huolta, käydä töissä, opiskella, harrastaa ja vain olla – yhdessä.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi