Pääkirjoitus: Nyt painetaan jarrua

0

Koronatartunnat ovat lisääntyneet runsaasti viime viikkojen aikana, ei tosin Laitilassa tai Pyhärannassa. Viime viikolla tuli uusia rajoituksia ja lisää on luvassa huomenna.

Varsinais-Suomen koronapandemiaryhmä kertoi lauantaina maakunnan olevan leviämisvaiheen kynnyksellä. Leviämisvaihe on kaikkein vakavin aste koronataudin kolmiportaisessa luokittelussa.

Jarrun painaminen on järkevää ennen kuin rysähtää. Koronatartunnat voidaan saada vielä kuriin, kun ihmisten kanssakäymistä vähennetään.

Osaa laitilalaisista ja pyhärantalaisista hämmentää, kun Turku-vetoisesti tehdyt rajoitukset koskevat myös pieniä paikkakuntia, vaikka tartuntoja ei olisi. Kuntoilijoita voi harmittaa, jos omaan harrastukseen ei pääse. Yrittäjillä on huoli tulovirtojen tyrehtymisestä, kun ihmisten liikkumista rajoitetaan.

On kuitenkin vain ajan kysymys, milloin seuraavat sairastuneet Laitilasta ilmoitetaan tai Pyhäranta ilmestyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämälle koronakartalle, jossa on listattuna yli viiden sairastuneen kunnat. Sairaus ei katso paikkakunnan kokoa, vaan tautiryppäitä on ollut kaikenkokoisissa kunnissa.

Väkiluvultaan Laitilan ja Uudenkaupungin väliin sijoittuvassa Kankaanpäässä tilanne huonontui viime viikolla kahdessa päivässä, jolloin Pohjois-Satakunta luokiteltiin leviämisalueeksi. Alueelle määrättiin tiukat rajoitukset kolmeksi viikoksi.

Joulua suositellaan vietettävän perhepiirissä. Väkeä tulee kuitenkin muilta alueilta myös Laitilan seudulle, kun opiskelijat ja työssäkäyvät lapset palaavat kotiseudulleen joulunviettoon.

Viime keväänä pelättiin pääsiäisen räjäyttävän koronaan sairastuneiden määrän. Niin ei kuitenkaan tapahtunut. Jouluun on vielä hieman yli kolme viikkoa. Noudattamalla annettuja ohjeita kevään ihme on mahdollista toistaa.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi