SAMKin ja WinNovan välinen sopimus tuo väylän ammattiopinnoista korkeakouluun

0
Väyläopinnot tarjoavat suoran reitin ammattiopinnoista ammattikorkeakouluun. Kuva: SAMK, Veera Korhonen

Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Länsirannikon Koulutus Oy Winnova ovat tehneet sopimuksen, joka antaa Winnovan opiskelijoille mahdollisuuden opiskella ammattikorkeakoulun opintoja jo heidän suorittaessaan tutkintoa Winnovassa.

Väyläopintojen on tarkoitus valmentaa opiskelija korkeakouluopintoihin ja tarjota edellytysten täyttyessä tutkinto-opiskeluoikeus SAMK:ssa ilman valintakoetta tai todistusvalintaan osallistumista.

Tällä hetkellä SAMK:in Porin kampuksella opiskelee noin 50 niin sanotun Nopsa-väylän kautta tullutta, Winnovasta valmistunutta opiskelijaa sähkö- ja automaatiotekniikan koulutusohjelmassa. Vuodelle 2021 väyläopintoihin on ilmoittautunut yli 160 opiskelijaa.

Winnovassa Raumalla liiketalouden perustutkintoa opiskeleva Eveliina Asuinmaa pitää Nopsa-opintoja hyvänä vaihtoehtona ja suosittelee ehdottomasti niitä myös muille.

– Ne eivät vie liikaa aikaa muilta opinnoilta, ja samalla saa hyvän tilaisuuden jatkaa SAMK:iin opiskelemaan. Tätä mahdollisuutta aion hyödyntääkin. Nopsan avulla olen oppinut lisää hyviä perustaitoja, jotka ovat auttaneet niin Winnovan opinnoissa kuin muussakin elämässä, Asuinmaa kertoo.

SAMK:n opetuksen vararehtori Timo Mattilan mukaan väyläopinnot ovat tärkeä toimintamalli maakunnan osaavan työvoiman saatavuuden turvaamisessa.

– Toimijoiden ja SAMKin toiveena on, että opintojen aikana ja erityisesti valmistumisen jälkeen opiskelija työllistyy Satakuntaan ja kehittää alueen työelämää, kommentoi sopimusta SAMKin opetuksen vararehtori Timo Mattila.

Andre Torm kuvaa väyläopintoja täydelliseksi.

– Olen saanut hyvin valmiuksia matemaattiselle puolelle, jota tarvitaan tekniikan alalla. Samoin ruotsin kieleen olen saanut hyvin valmiuksia. Väyläopinnoissa on paljon helpompi pysyä kurssien mukana, joten pystyy itsekin oppimaan paremmin, kommentoi Torm.