SSS: Salo purki Jussi Mattilan virkasuhteen – Mattila itse pitää päätöstä ajojahtina ja aikoo valittaa

0
Jussi Mattila aloitti Laitilan sote-johtajana syksyllä 2017 ja siirtyi Saloon syksyllä 2020. Kuva: Solina Saarikoski.

Salon kaupunginhallitus päätti maanantaina purkaa sosiaali- ja terveyspalveluiden johtajan Jussi Mattilan virkasuhteen koeajalla, kertoo Salon Seudun Sanomat.

Päätös syntyi Salon kaupunginvaltuutettu Jonna Nyyssösen (vihr.) esityksestä äänin 6–7. Vt. kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen esitti, ettei virkasuhdetta pureta.

Jussi Mattila lähti Saloon Laitilan sosiaali- ja terveysjohtajan paikalta. Hän on irtisanoutunut Laitilasta ja jää Salosta nyt tyhjän päälle.

Laitilan Sanomat kertoi asiasta jo aikaisemmin marraskuussa.

Mattilan koeaika päättyi marraskuun lopussa, ja purkupäätös tehtiin viime tingassa. Mattila sai päätöksen tiedokseen heti.

– Nyt ryhdymme tekemään oikaisuvaatimusta niillä perusteilla, jotka on kirjattu eriävään mielipiteeseen. Tulen ehdottomasti valittamaan asiassa, Mattila kommentoi lehdelle päätöstä tuoreeltaan maanantai-iltana.

Mattila kertoo lehdelle, ettei hänelle ole yksilöity virheitä, joiden perusteella virkasuhde purettiin. Perustelut ovat yleisluonteisia.

SALON kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saija Karnisto-Toivonen ei halua kommentoida Salon Seudun Sanomille Mattilan väitteitä ajojahdista. Hän ei myöskään avaa päätöksen perusteluja.

– En tässäkään vaiheessa voi kommentoida asiaa enempää kuin toteamalla, että hallituksen enemmistö perusti oman näkemyksensä kokonaisarviointiin, joka pohjautui kuulemisasiakirjoihin, laillisuusarviointiin ja niissä ilmenneisiin asioihin. Liitteet pysyvät salaisena, ja hallitus on niiden suhteen täysin vaitiolovelvollinen, Karnisto-Toivonen kirjoitti kokouksen jälkeen Facebookissa.

Kokoomuksen edustajat jättivät päätökseen eriävän mielipiteensä. Sen mukaan koeaikapurkuun ei ole asiallisia lainmukaisia perusteluja, päätös on virkamieslain ja hallintolain vastainen ja se aiheuttaa vahinkoa Salon kaupungille.

– Huomionarvoista on, että edes koeaikapurkua harkitessaan kaupunginhallituksen jäsenet eivät ole käsityksemme mukaan haastatelleet Mattilan alaista henkilöstöä, eivätkä myöskään Mattilaa itseään. Näin ollen on selvää, että koeaikapurkua valmistellessaan kaupunginhallituksen jäsenet eivät ole perustaneet arviotaan tosiasioihin, vaan virkamieslain vastaisesti syrjiviin ja koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisiin perusteisiin, eriävässä mielipiteessä todetaan lehden mukaan.

JUSSI MATTILA kokee, että hänen virkasuhteensa purussa on kyse henkilökohtaisesta ajojahdista.

– Se alkoi jo Saija Karnisto-Toivosen lausunnosta Turun Sanomille sen jälkeen, kun kaupunginhallitus oli tehnyt laillisen päätöksen valinnasta.

Karnisto-Toivonen kommentoi päätöstä sanomalla, että pätevämpi hakija sivuutettiin. Hän viittasi Salon vt. sote-johtajana työskennelleeseen Jari Niemelään, joka jäi kalkkiviivoilla kakkoseksi.

Niemelä haki päätökseen oikaisua ja valitti asiassa Turun hallinto-oikeuteen.