Suojalasit ja järki päähän raketteja ampuessa – Ilotulitteiden myynti alkoi sunnuntaina

0
Arttu Hannula ja Elina Laaksonen toivovat, että kaikki raketteja vuodenvaihteessa ampuvat olisivat liikkeellä asiallisesti, ettei mitään vahinkoja sattuisi.

Arto Kanerva

Ilotulitteiden kauppa alkoi sunnuntaina ja sesongista odotetaan vilkasta. Esimerkiksi Laitilan kaupunki on koronarajoitusten vuoksi peruuttanut perinteisen vuodenvaihteen tilaisuuden ja ilotulituksen.

– Pakolliset suojalasit päähän, selvin päin ja järki mukana ilotulitteita ammuttaessa, ohjeistaa paloinsinööri Anssi Ylhä Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta.

– Lisäksi pitää aina lukea pakkauksesta löytyvä ilotulitteen käyttöohje ja muistaa, että tulilangan sytyttäjä on aina vastuussa ilotulitteen mahdollisesti aiheuttamista vahingoista.

Suojalasien säätäminen pakolliseksi varusteeksi saa Ylhältä kiitosta. Hänen mukaansa tilastot osoittavat selvästi, että ennen niin yleiset silmävammat ovat vähentyneet.

– Valitettavasti toiminta ilotulitteiden kanssa on edelleen hiukan holtitonta ja niinpä varmaan taas tulee muutamia silmävammoja ja käsien palovammoja, muutama roskis syttyy taas tuleen ja saattaa jopa tulla rakennuspalokin, Ylhä listaa.

Valtiovalta pohtii edelleen reilu vuosi sitten eduskunnalle jätetty kansalaisaloitetta, jossa vaaditaan ilotulitteiden myynnin kieltämistä yksityishenkilöille. Paloinsinööri Ylhän mielestä aloitteessa on järkeä, koska tällaisia räjähteitä ei pitäisi olla tarjolla yksityiskäyttöön.

– Turvallisuuden kannalta olisi paras, että ilotulitteita ampuisivat vain ammattilaiset. Myönnettävä on sekin, etteivät yksityisille myytävät ilotulitteet mitään ihmeellisen näköisiä ole, kun vertaa ammattilaisen hoitamaan esitykseen.

Ylhä toivoo, että vuodenvaihteessakin muistetaan noudattaa kokoontumisrajoituksia ja raketteja ammutaan vain omalla pihalla ja perhepiirissä. Lisäksi pitää muistaa, että K-18 -tuotteina ilotulitteet eivät kuulu lasten käsiin.

Muutamat kaupat ovat jo ottaneet linjan, etteivät ota ilotulitteita myyntiin ja Ylhä arvioi, etteivät raketit ja paukut ole lapsille ja nuorille enää nykyään niin iso juttu kuin joskus ennen. Tänä vuonna on Varsinais-Suomessa myönnetty lupa noin 100 myyntipaikalle, ja tuo luku on noin 10 prosenttia pienempi kuin viime vuonna.

Monen muun paikan tapaan Laitilan K-Supermarketissa alkoi ilotulitteiden myynti sunnuntaina. Korihaiden juniorityön hyväksi myymässä olleet Arttu Hannula ja Elina Laaksonen kertoivat, että innokkaimmat kävivät ostamassa rakettinsa heti puolen päivän jälkeen.

– Kauppa on käynyt tasaisesti, mutta parempaa odotetaan. Padat ovat aina vain suositumpia, varmaan niiden helppouden ja turvallisuuden takia, Laaksonen kertoo.

Ainahan näihin ongelmia liittyy, mutta mennään turvallisuus edellä ja muistetaan toimia asiallisesti, ettei tulisi mitään vahinkoja, toteaa Hannula.