Täst kulmast: Lautapelien lumoissa

0

Harva asia maailmassa pysyy. Yksi näistä vaikuttaisi olevan lautapelit.

Kuka voisi unohtaa Afrikan tähteä? Pelin tarkoituksena on tietysti löytää Afrikan tähti -jalokivi ja kiikuttaa se maaliin pelin jompaankumpaan lähtöpisteeseen Tangeriin tai Kairoon.

Pelilauta on nokkelasti Afrikan maanosan muotoinen. Pelissä pärjää parhaiten olemalla Hannu Hanhi: koska kukaan ei tiedä missä Afrikan tähti majailee, tuurilla on iso merkitys pelin kulussa.

Moni salaa vilkuilee mihin Afrikan tähti kulloinkin sijoittuu ja mystisesti löytää tiensä oikeaan paikkaan. Puhtaasti taidolla tietenkin.

Toinen ikuisuustapaus on Kimble. Miten mahtava tunne onkin poksautella muovista kupua, jonka sisällä pelin noppa majailee.

Olen varma, että monella pelin viehätys syntyy nimenomaan tämän nopan takia. Pelihän on itsessään nappien kuljettamista ympäri pelilautaa.

Mutta ei väheksytä. Wikipedian mukaan Kimble on julkaistu jo 1967 ja on edelleen ajankohtainen. Se jos mikä on klassikon merkki.

Itselleni lautapelit tuovat aina mieleen tunteet. Viileimmästäkin viilipytystä lähtee pelin tuiskeessa kummasti ääntä.

Yksi hyvä peli tähän tarkoitukseen on sanaselityspeli Alias. Laitetaan tiimalasi valuttamaan hiekkaa alas ja alat paniikissa selittämään sanaa.

Jos joukkuetoverisi ei arvaa, vika on ”tietysti” tumpelossa arvaajassa eikä omassa epäselvässä solkotuksessasi. Pian onkin sinun vuorosi veikata ja havaitset, että ei se arvaushomma ollutkaan helppoa. Alias on taattu keino käynnistää riita perheen sisällä.

Aina välillä on hauska heittäytyä liikemieheksi. Siihenhän käy legendaarinen business-peli Monopoly. Valitset ensin napiksesi jonkun hullunkurisista hahmoista kuten silinterihatun ja ryhdyt ostelemaan.

Monopolyn ongelma on se, että peli on pitkä kuin nälkävuosi. Hävinneet kituuttavat vuorosta toiseen takki tyhjänä, kun Roope Ankka tekee tiliä Eiran kiinteistöllään.

Päätän tekstin pariin suositukseen. Jos korttipelit innostavat, kokeile The Great Dalmutia. Peli rankaisee häviämisestä, mutta palkitsee voittamisesta. Suuri Dalmuti saa hävinneeltä pelaajalta tämän kaksi parasta korttia ja saa vaihdossa kaksi mitä tahansa korttia. Ihanan epäreilua.

Monopolyn ystäville, jotka haluavat enemmän taitoa vaativan liikemiespelin, suosittelen lämpimästi Acquirea. Siinä ostellaan yritysten osakkeita tavoitteena olla rikkain pelaaja pelin päättyessä.

Acquire palkitsee kärsivällisen ja hyvämuistisen pelaajan, joka onnistuu haalimaan kasaan pääomistajuuden useasta, mielellään suuresta, yrityksestä. Makein voitto tapahtuu vain yhden osakkeen erolla. Koukutusvaroitus.

Tatu Ujula

Kirjoittaja on kotoisin Laitilasta ja työskentelee Ypäjän kunnanjohtajana