Tommi Kinnusen menestysromaanista elokuva ja näytelmä

0
Vapaa-ajan silolainen Tommi Kinnunen haluaa romaaneissaan antaa äänen vaiennetuille.

Helsingin Kaupunginteatteri ja Tuffi Films ovat hankkineet teatteri- ja elokuvaoikeudet Tommi Kinnusen romaaniin Ei kertonut katuvansa. Lukija-Finlandialla palkittu romaani kuvaa viiden naisen kotimatkaa pohjoisnorjalaiselta vankileiriltä poltetun Lapin läpi. Tommi Kinnusen teatteri- ja elokuvaoikeuksia edustaa Agency North Oy:n Markus Pyhältö.

– Kinnusen romaani on samanaikaisesti sekä syvästi inhimillinen, että armottoman kirkas. Se kuvaa maailmaa, jossa ihmisellä ja erityisesti naisella on hyvin kapea tila elää ja toteutua omana itsenään. Kertomuksen naisilta on riistetty jotain sellaista, mikä auttaa syvänkin trauman kokeneita selviytymään: oikeus yhteisöön ja oikeus omaan tarinaan. Tunnen kiitollisuutta saadessani nyt antaa elokuvan muodon tälle komealle tarinalle toisenlaisesta sodasta, kertoo ohjaaja-käsikirjoittaja Selma Vilhunen.

Romaanin taustatyötä tehdessään kirjailija Tommi Kinnunen huomasi, miten vähän tallennettua tietoa löytyy saksalaisten mukaan lähteneistä suomalaisista naisista.

– Sotilaiden turvana ovat tänäkin päivänä asevelikillat ja muistoyhdistykset, mutta naiset joutuivat kantamaan sodan seuraukset yksin. Minusta on tärkeää kertoa niiden ihmisten tarinoita, joita ei ole aiemmin kuultu eikä kelpuutettu mukaan historiankirjoihin. Siksi olen iloinen, että juuri nämä naisten vaietut sotatarinat kuuluvat pian teatterin lavalla ja valkokankaalla.

Tommi Kinnusen (s. 1973) romaanit antavat äänen niille, joiden kertomuksista on vaiettu. Kinnunen nousi esikoisromaanillaan Neljäntienristeys mestarillisten kertojien joukkoon ja sitä seuranneet Lopotti ja Pintti ovat olleet myös arvostelu- ja myyntimenestyksiä sekä Suomessa että muualla.

Elokuussa ilmestyneen Ei kertonut katuvansa käännösoikeudet on myyty jo Norjaan, Liettuaan, Viroon, Tanskaan ja Latviaan. Turkulainen Tommi Kinnunen työskentelee äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana. Vapaa-ajallaan hän remontoi vanhoja rakennuksia. Kinnusella on Laitilan Silossa vapaa-ajan asunto.