Uusi normaali

0

Tänä vuonna koronaviruksen aiheuttama covid-19-tauti on osoittanut, miten modernin ajan kulkutauti leviää uskomattoman nopeasti maanosasta toiseen, maasta maahan. Globaalin pandemian vaikutukset ovat olleet monesta näkökulmasta tarkasteltuna massiiviset.

Yle TV1 -kanavan Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa 3.12. vieraana ollut Liisa Jaakonsaari sanoi uskovansa, että koronapandemia muuttaa maailmaa ja ajatteluamme samaan tapaan kuin terrori-iskut Yhdysvaltoihin syyskuussa 2001. Siis kun tapahtuu jotakin hyvin suurta, on ikään kuin kollektiivinen aika ennen sitä ja sen jälkeen.

Jo nyt pandemia näyttää muuttaneen ajattelutapaamme perustavalla tavalla, sillä yleisesti on alettu puhua niin sanotusta uudesta normaalista. Entistä normaalia ei tunnu enää olevan.

Myöhemmin tulee aika, kun pystymme analysoimaan, mitä tapahtui missäkin päin maailmaa, mitkä toimet auttoivat parhaiten taudin hillitsemisessä ja miten 2000-luvun kulkutautiin tulisi etukäteen varautua.

”Jo nyt pandemia näyttää muuttaneen ajattelutapaamme perustavalla tavalla.”

Eri maissa niin suhtautuminen itse tautiin kuin keinot sen torjumiseksi vaihtelevat. Mutta mitä pidemmälle vuosi on edennyt, sitä voimakkaammin on kuultu myös maansisäistä kritiikkiä koronatoimia kohtaan. Yhdet kysyvät, miksi koronasta vouhkataan, vaikka ihmisiä kuolee muihin tauteihin paljon enemmän tai miksi rajoituksia määrätään, vaikka työttömyys kasvaa ja yrityksiä kaatuu. Toiset taas ihmettelevät, miten osa ihmisistä ei pysty jättämään muutaman kuukauden ajaksi baari-iltoja, ulkomaanmatkoja tai kuntosalikäyntejä väliin, jotta taudin leviämistä saataisiin hillittyä.

Tämän vedenjakajan jälkeen olemme toivottavasti paljon viisaampia. Sillä senhän me tiedämme, että historia toistaa itseään ja uusia kulkutautejakin tulee aika ajoin.

Solina Saarikoski
solina.saarikoski@laitilansanomat.fi