Uutta ja rohkeaa

0

Kaupunginhallituksessa pohditaan maanantaina työryhmän perustamista kaupungin elinvoiman ja vetovoiman vahvistamiseksi. Kokoomuksen aloitteen taustalla on huoli väkimäärän ja syntyvyyden laskusta sekä työpaikkaomavaraisuuden putoamisesta.

Kivijalkakauppojen tyhjentyneet näyteikkunat ja hiljaiset kadut antavat mielikuvan pysähtyneisyydestä, vaikka paikkakunnalla on kokoonsa nähden paljon monenlaista yritystoimintaa.

Nyt tehty aloite ei ole suinkaan ensimmäinen liikahdus keskustan kehittämiseksi. Esimerkiksi Laitilan Kulttuurin Tuki ry teki vuonna 2017 vastaavan avauksen vanhan kirkonkylän viihtyisyyden lisäämiseksi.

Työryhmän perustaminen on askel eteenpäin, ja jatkossa mukaan pitää saada myös kaupunkilaisia, yrityksiä ja yhdistyksiä.

Yhteisöllisyys on ollut ja tulee toivottavasti olemaan yksi osa Laitilan identiteettiä ja vetovoimaa myös tulevaisuudessa. Siksi myös keskustan kehittäminen on kaupunkilaisten yhteinen asia.

Kulttuurin Tuki ry linjaa, että pitää saada ”jotain täysin uutta ja rohkeaa, joka saisi Laitilan keskustan erottumaan edukseen muista kaupunkikeskustoista”. Se hyödyttäisi myös kivijalkakauppoja ja keskustan muita yrityksiä.

Voisiko tämä uusi ja rohkea liittyä jotenkin sanaan ”kirkonkylä”, jonka yhdistys on kirjoittanut aloitteeseen lainausmerkein varustettuna.

Jospa Laitila erottuisi muista olemalla ylpeästi uuden ajan yhteisöllinen kirkonkylä, joka yhdistää vanhan ja uuden ajan parhaimmat palat: kohtaamisiin houkuttelevat hengailupaikat kaikenikäisille, avoimet etätyötilat, torielämän tapahtumineen, putiikit, paikallisuuden ja yritystoiminnan sekä vanhan rakennuskulttuurin. Olisiko vuosi 2021 vihdoin oikea hetki saada pyörät vauhtiin, kun kuntavaalitkin on ovat tulossa ensi keväänä.

eija.eskola-buri@laitilansanomat.fi