Vakka-opiston kevätkausi käynnistymässä normaalisti

0

 

Vakka-opiston suunnittelija Noora Kaitila ja vs. rehtori Jussi Kauranen kertoivat opiston kevätkaudesta etäyhteydellä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa eilen. Kuva heistä on otettu lokakuussa, jolloin kerroimme, että Kaitila on valittu opiston uudeksi suunnittelijaksi ja Kauranen taas rehtori Tomi Kankaan sijaiseksi.

Vakka-Suomen kansalaisopiston kevätkausi starttaa tammikuun puolivälin paikkeilla ja ainakin tämänhetkinen koronatilanne mahdollistaa toiminnan järjestämisen lähiopetuksena.

Vakka-Suomen kansalaisopiston kevätohjelma kolahtaa postiluukuista tämän viikon torstaina ja ilmoittautuminen kursseille alkaa 4. tammikuuta. Vakka-opiston kotisivulla kevään kurssiohjelma on jo selattavissa.

Vaikka kevään kursseista suurin osa on sellaisia, jotka jatkuvat syksyltä, niin uusia kurssejakin on kevätkaudella lähes 200.

KORONATILANNE on mutkistanut tänä vuonna myös opiston toimintaa ja osa kursseista on jouduttu pahentuneen tautitilanteen vuoksi keskeyttämään. Nyt opistossa valmistaudutaan kuitenkin siihen, että kurssit voidaan järjestää tammikuusta lähtien lähiopetuksena.

– Tässä mennään päivä kerrallaan, mutta ainakin nyt tautitilanne näyttäisi olevan menossa parempaan suuntaan. Valmistaudumme siihen, että opiston toiminta alkaa aivan normaalisti, vs. rehtori Jussi Kauranen kertoo.

Hän muistuttaa, että koronavirustilanteen vuoksi opiston toiminnassa noudatetaan samoja käytäntöjä kuin muuallakin.

– Osallistutaan vain terveenä, huolehditaan hyvästä käsihygieniasta, käytetään kasvomaskia ja pidetään mahdollisuuksien mukaan turvavälit, Kauranen luettelee jo tutuksi tullutta ohjeistusta.

MIKÄLI koronatilanne pahenee, niin osa kevään kursseista voidaan toteuttaa myös etäopetuksena. Opisto on muutoinkin ottanut tänä vuonna käyttöön vain verkossa järjestettäviä kursseja ja niitä järjestetään keväälläkin.

– Meillä on esimerkiksi joogaa ja ensiapukoulutusta verkkokursseina, kertoo suunnittelija Noora Kaitila.

Hän muistuttaa, että verkkokursseille voi osallistua asuinpaikasta riippumatta.

– Tämähän toimii myös siten, että Vakka-Suomen alueella asuvat voivat osallistua muiden kansalaisopistojen verkkokursseille, hän muistuttaa ja vinkkaa kiinnostuneita tutustumaan verkkokurssitarjontaan kansalaisopistot.fi-sivulla.

Myös osa opiston luennoista järjestetään etänä.

KEVÄÄLLÄ Vakka-opistossa on tarjolla kaikkiaan 454 kurssia, joista siis noin 250 jatkuu syyskaudelta. Mikäli on ilmoittautunut syksyllä koko lukuvuoden pituiselle kurssille, ei uutta ilmoittautumista enää tammikuussa tarvita.

– Monet kurssit ovat kuitenkin sellaisia, että niihin voi tulla hyvin mukaan, jos kurssilla vain on tilaa, muistuttaa Kauranen.

Kursseja on kevätkaudella tarjolla noin viitisenkymmentä vähemmän kuin viime keväänä.

– Tässä näkyy tämä koronatilanne, taustoittaa Kauranen.

Hän kuitenkin kiittelee kurssitarjonnan olevan totuttuun tapaan monipuolinen ja runsas.

– Laidasta laitaan on jälleen tarjontaa. Erityisen ilahduttavaa on se, miten paljon olemme osakaskuntiemme asukkailta saaneet ideoita ja toiveita kursseista. Olemme näitä pyrkineet parhaamme mukaan toteuttamaan, sillä asukkaita vartenhan opisto on olemassa.

YLEISÖN toiveesta keväällä opistossa paneudutaan esimerkiksi hyönteishotellien ja sushin tekemiseen.

– Lisäksi meillä on joitakin erityisen suosituiksi osoittautuneita kursseja, joita tarjotaan nyt keväälläkin, Noora Kaitila sanoo ja kertoo tällaisia olevan esimerkiksi voileipäkakkukurssin sekä naisten raivaussahakurssin.

Laitilassa opistolla on perinteisesti monipuolista ohjelmaa liikunnan saralla, ja viime vuosina erilaisten hyvinvointiaiheisten kurssien määrä on lisääntynyt.

Keväällä järjestetään esimerkiksi Laitilan uusien kuntoportaiden innoittamana porrastreenikurssi sekä paneudutaan naisten lantionpohjanlihasten hyvinvointiin. Eteeristen öljyjen maailmaan tutustuville on puolestaan luvassa hyvää mieltä ja oloa.

– Meillä on tarjolla erilaisia mielen hyvinvoinnin kursseja, suunnittelija Noora Kaitila kertoo.