Varsinais-Suomeen uusia rajoituksia, jotta korona ei etenisi leviämisvaiheeseen – Katso lista suosituksista

0
Varsinais-Suomen alueellinen koordinaatioryhmä kertoi uusista suosituksista tänään tiistaina. Arkistokuva: Riitta Salmi

Varsinais-Suomen alueellinen koordinaatioryhmä antoi tänään tiistaina uudet suositukset maakunnan nopeasti heikentyvän koronaepidemiatilanteen vuoksi. Suositukset ovat voimassa torstaista jouluaatonaatoon saakka koko maakunnan alueella.

Rajoitusten tavoitteena on estää koronapandemiatilanteen eteneminen kolmiportaisen luokittelun vakavimpaan asteeseen eli leviämisvaiheeseen. Varsinais-Suomen todettiin siirtyneen perusvaiheesta kiihtymisvaiheeseen lokakuun alkupuolella.

Koronaviruspandemian tilanne on Varsinais-Suomessa viime päivinä kehittynyt nopeasti huonommaksi. Maanantaina todettiin 49 uutta koronavirustapausta, mikä on huomattavasti enemmän kuin marraskuun aiempina päivinä. Uusissa suosituksissa vähennetään kontakteja ja liikkuvuutta eri tavoin.

Varsinais-Suomen koordinaatioryhmän suositukset

Yleisötilaisuudet ja asiakaspalvelutilanteet

– Sisätiloissa järjestettäviin tapahtumiin voi osallistua korkeintaan kymmenen henkilöä. Ulkotiloissa järjestettävissä tapahtumissa pitää noudattaa erityistä huolellisuutta maskien käytössä ja turvaväleissä.

– Koordinaatioryhmä suosittaa, että kaikissa asiakaspalvelutilanteissa henkilökunnan tulee käyttää maskia, myös ulkotiloissa.

Yksityistilaisuudet

– Yli kymmenen henkilön yksityistilaisuuksia ei tule järjestää.

Julkiset ja yksityiset tilat

– Kirjastojen toiminta tulee järjestää niin, että turvavälit voidaan säilyttää. Kirjastot tarjoavat rajattua palvelua, kuten lyhytaikaista lainaustoimintaa rajatulle kävijämäärälle ja yleisten tietokoneiden käyttöä välttämättömään asiointiin.

– Nuorisotilat voivat olla auki, jos niissä asioivat voivat säilyttää riittävät turvavälit. Erityisesti yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille nuorille suositellaan kasvomaskin käyttöä nuorisotiloissa.

– Kulttuuritilojen ja museoiden asiakasmäärää tulee rajata voimakkaasti niin, että ne vastaavat yleisötilaisuuksien henkilömäärän rajoitusta.

– Työväen- ja kansalaisopistojen ja taiteen perusopetuksen kausi suositellaan aikuisille päätettäväksi 4. joulukuuta tai toteutetaan etäopetuksena.

– Sisäleikkipuistot ja -leikkipaikat suljetaan.

– Kauppakeskusten oleskelutilat suljetaan oleskelun välttämiseksi.

Harrastustoiminta

– Kaikki aikuisten sisätiloissa tapahtuva harrastustoiminta keskeytetään 23. joulukuuta asti.

– Aikuisten joukkueurheilun ja kontakti- ja kamppailulajien tauko jatkuu 23.12. asti.

– Julkiset sisäliikuntatilat suljetaan 3.–23. joulukuuta muuten kuin lasten ja nuorten eli alle 20-vuotiaiden harrastustoiminnan osalta.

– Lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua.

– Varsinais-Suomen maakuntarajoja ylittäviä urheilutapahtumia ja -kilpailuja ei tule järjestää. Suositus koskee kaikenikäisten yksilö- ja joukkuelajien liikunta- ja urheilutapahtumia sisä- ja ulkotiloissa.

– Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet kuitenkin turvataan ammattilaisurheilulle.

– Ulkoliikuntapaikat voidaan pitää avoinna omaehtoista liikkumista varten.

Opetus

– Korkeakoulut jatkavat etäopetuksessa aiemman suosituksen mukaisesti.

– Lukioissa siirrytään etäopetukseen mahdollisimman pian, viimeistään 7. joulukuuta alkaen.

– Ammatillisessa opetuksessa siirrytään etäopetukseen 3. joulukuuta alkaen, poikkeuksena välttämätön lähiopetus.

– Etäopetussuositus on voimassa oppilaitosten joululomiin saakka.

– Ylä- ja alakouluissa lähiopetus voi jatkua. Jos tartuntaketjuja tulee, suositellaan, että kouluissa hyödynnetään määräaikaista etäopetusta tartuntaketjujen katkaisemiseksi ja jäljityksen tehostamiseksi. Jos tartuntoja todetaan, opetusryhmä asetetaan karanteeniin.

– Henkilökunnan tulee käyttää kasvomaskeja.

– Yläkouluissa myös oppilaille suositellaan maskien käyttöä.

Esiopetus ja varhaiskasvatus

– Henkilökunnan tulee käyttää kasvomaskeja tai vaihtoehtoisesti kokokasvovisiiriä. Aivan pienimpien lasten kanssa työskentelevät käyttävät suojaimia mahdollisuuksien mukaan.

Matkustaminen

– Tarpeetonta matkustamista Uudellemaalle ja muihin leviämisvaiheen maakuntiin sekä niistä Varsinais-Suomeen tulee välttää.

Ikääntyneiden ja riskiryhmien suojaaminen

– Ikääntyneillä ja riskiryhmillä on oikeus tavata läheisiään. Erityisesti ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä tapaamiset on turvattava. Vierailijoiden määrää tulee kuitenkin rajoittaa merkittävästi.

– Kun riskiryhmiin kuuluvat vierailevat hoivayksiköistä vastaavasti yksityiskodeissa, tulee huomioida suositukset yksityistilaisuuksien henkilömäärien rajoituksista.

– Hygieniaohjeisiin, turvaväleihin ja maskinkäyttöön on syytä kiinnittää erityistä huomiota ikääntyneiden ja riskiryhmiin kuluvien läheisten luona.