3.–4. yhdysluokan oppilaat ja sitä vanhemmat ottivat Pyhärannassa kasvomaskit käyttöön – Uudenkaupungin yhteistoiminta-alueella on todettu pandemian aikana yli 60 koronavirustartuntaa

0
Kunta kustantaa koululaisten kasvomaskit. Arkistokuva: Timo Marttila

Pyhärantalaiset neljäsluokkalaiset ja sitä vanhemmat oppilaat ottivat tällä viikolla kasvomaskit käyttöön koulussa. Myös kolmasluokkalaiset käyttävät maskeja, sillä Ihoden, Reilan ja Rohdaisten koulussa on yhdysluokat.

Ihoden koulunjohtaja Henri Aitakarin mukaan lapset ovat ottaneet maskit hyvin käyttöön.

– Lapset ovat sopeutuvaisia moniin asioihin.

Maskeja on laskennallisesti käytössä kaksi jokaiselle oppilaalle per päivä. Ainakin ruokailun jälkeen maski vaihdetaan. Kunta kustantaa oppilaiden kasvomaskit.

Kasvomaskien käyttöönotosta nelosluokkalaisille ja sitä vanhemmille päätti Uudenkaupungin terveyslautakunta ennen loppiaista pidetyssä kokouksessaan. Maskit Pyhärannan kouluihin tilattiin viime viikolla, ja Ihoden kouluun ne saapuivat tiistaina.

Terveyslautakuntaan kuuluvat terveyspalvelujen yhteistoiminta-alueen viiden kunnan edustajat Uudestakaupungista, Kustavista, Pyhärannasta, Taivassalosta ja Vehmaalta. Kasvomaskisuositus neljäsluokkalaisille ja sitä vanhemmille on voimassa yhteistoiminta-alueen kaikissa kunnissa. Uudessakaupungissa nelosluokkalaiset ottivat maskit käyttöön tällä viikolla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suositteli viime viikon perjantaina, että kaikki yli 12-vuotiaat käyttäisivät kasvomaskia. Viime tiistaina kokoontunut Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä antoi saman suosituksen. Tosin jo aiemmin koronakoordinaatioryhmä kannusti maskin käyttöä harkittavaksi myös alakoulujen 4.–5. luokkalaisille erityisesti hankalilla epidemia-alueilla.

Yhteistoiminta-alueen terveyslautakunnan suositus on valtakunnallista suositusta tiukempi. Aitakarin mukaan koululaisten maskisuositus vähän herätti hämmästystä, mutta vanhemmilta ei ole juurikaan yhteydenottoja asiasta tullut.

Kyse on suosituksesta eikä määräyksestä, joten opettajat eivät ole lapsia patistelemassa kasvomaskin käyttöön.

– Huoltajien ja oppilaiden on keskenään sovittava maskien käytöstä. Meillä ei ole koulussa sanavaltaa, että käyttääkö joku maskia vai ei.

Uudenkaupungin yhteistoiminta-alueen kunnissa eli Uudessakaupungissa, Vehmaalla, Taivassalossa, Kustavissa ja Pyhärannassa on todettu pandemian aikana yhteensä yli 60 koronavirustartuntaa. Uudessakaupungissa tartuntoja on Terveyden ja hyvinvoinnin torstain lukujen mukaan kaiken kaikkiaan 49 ja Vehmaalla 9. Pyhärannassa, Taivassalossa ja Kustavissa tapauksia on alle viisi.