Ilmatieteen laitos: Alkuviikolla poikkeuksellisen runsasta lumisadetta

0

Etelässä ja lounaassa sataa runsaasti lunta tiistain vastaisesta yöstä keskiviikkoiltapäivään asti. Lunta kertyy maan eteläosaan sekä Satakuntaan noin 30–40 cm, paikoin enemmänkin, arvioi Ilmatieteen laitos.

Ilmatieteen laitoksen maanantaina 11. tammikuuta päivittämän ennusteen mukaan tiistaiyön kuluessa Suomeen leviää voimakas lumipyry lännestä.

Suurimmat lumikertymät saadaan ennusteiden mukaan Rauma-Lahti-linjan eteläpuolella, jossa voi sataa lunta tiistaivuorokauden aikana 20–30 cm. Tästä itään Etelä-Karjalan maakunnassa sademäärät jäävät vähäisemmiksi. Kahden vuorokauden kokonaislumikertymä tiistaista keskiviikkoiltaan voi olla runsaan lumisateen alueella 30–40 cm, paikoin 45 cm. Pirkanmaan länsiosassa sekä Hämeen maakuntien eteläosissa voidaan yltää 20 cm kokonaislumikertymiin.

– Lumi sataa voimakkaan tuulen kera, ja keliolosuhteita vaikeuttaa kinostuvan lumen lisäksi sakean lumisateen ja pöllyävän lumen heikentämä näkyvyys, sanoo meteorologi Antti Kokko Ilmatieteen laitokselta.

Lisäksi varsinkin lounaassa lumisade voi olla märkää ja herkästi puihin tarttuvaa, jolloin puiden taipumisesta sähkölinjoille voi koitua sähkökatkoja.

Keskiviikkona maan eteläosassa lunta voi sataa vielä 10 senttimetriä. Torstaina etelässä sää kylmenee -10 – -15 asteeseen, perjantaina jopa -15 – -20 asteeseen.