Kattelus: Päätös vaati unettomia öitä

0

Laitilan kaupunginjohtaja Lauri Kattelus sai joulun jälkeen tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä. Häneltä kysyttiin suostumusta Naantalin kaupunginjohtajaksi.

Naantalin kaupunginjohtajan virkaa tavoittelee 16 hakijaa ja 3 suostumuksensa antanutta. Hakuaika päättyi maanantaina 28. joulukuuta, ja Kattelus antoi nimensä valitsijoiden käyttöön määräajan jälkeen.

Laitilan Sanomien haastattelussa ennen joulua Kattelus ilmoitti selkeästi, että ei aio hakea paikkaa, vaikka naantalilaislähtöisenä virka häntä kiinnostikin.

”Olen tullut tositarkoituksella Laitilaan”, hän vakuutti.

Kattelus on avoimesti kertonut, että entinen kotikaupunki kiinnostaa, mutta paikka avautui hänen kannaltaan hankalaan ajankohtaan.

– Minulle tuli yllätyksenä, että paikka avautui näin pian.

Turun kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävistä Laitilaan siirtynyt kokoomuslainen aloitti kaupunginjohtajana syyskuun alussa.

Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutanen, 62, irtisanoutui marraskuun alussa ja virkasuhteen on määrä päättyä uuden valtuustokauden alussa kesäkuussa.

Kattelus muotoilee, että pyynnöt olivat niin uskottavia, että hän päätti lopulta antaa suostumuksensa. Se vaati kuitenkin perusteellista harkintaa ja useampia unettomia öitä.

– Olin ajatellut, että asia ei ole itselleni nyt ajankohtainen.

Hän sanoo, että jos mistä tahansa muualta olisi tullut vastaava pyyntö, tilanne olisi ollut toinen. Lapsuuden ja nuoruuden kotikaupunki Naantali on tässä suhteessa hänelle poikkeus.

– Laitilassa ei ole mitään pois työntäviä asioita, hän painottaa.

Naantalin kaupunginhallitus käsitteli kaupunginjohtajan valintaprosessia eilen. Esityksen mukaan haastatteluun kutsuttaisiin 5–8 hakijaa valmistelutyöryhmän pohjaehdotuksesta. Haastattelut tehdään ensi viikoilla.

Noin 19 400 asukkaan Naantalin uusi kaupunginjohtaja aloittanee tehtävässään viimeistään kesäkuussa, jolloin valtuusto aloittaa toimikautensa. Kuntavaalit järjestetään huhtikuussa.

Naantalin kaupunginvaltuuston suurin puolue on tällä hetkellä kokoomus. 43:sta valtuutetusta 16 on kokoomuslaisia.

Kuntalehden mukaan Naantaliin haluavien joukossa on useita kuntajohtajia, kuten Iitin kunnanjohtaja ja naantalilaislähtöinen Riku Rönnholm, Marttilan kunnanjohtaja Carita Maisila, Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi ja Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki..

Katteluksen tavoin suostumuksensa on antanut Päijät-Hämeen maakuntajohtaja Laura Leppänen ja Lahden osallisuus- ja hyvinvointipalvelujen johtaja Mikko Komulainen.

Kaupunginjohtajaksi Naantaliin on hakenut myös Laitilan entinen sosiaali- ja terveysjohtaja Jussi Mattila. Hänet valittiin viime vuonna Saloon vastaavaan tehtävään. Salon kaupunginhallitus päätti joulukuun alussa purkaa hänen virkasuhteensa koeajalla.