Kehon ja hengityksen kuuntelemista – Asahi on suomalainen terveysliikuntalaji, jolla voi paitsi parantaa liikkuvuutta ja kiihdyttää aineenvaihduntaa myös kehittää lihaskuntoa

0
Katja Kataja suoritti viime kesänä loppuun Asahi-kouluttajan opintonsa.

Asahi on japania ja tarkoittaa auringonnousua. Nimestään huolimatta asahi on myös suomalaisten terveysliikuntalaji.

Vakka-Suomen Kansalaisopistossa liikuntaa opettaja Katja Kataja on kouluttautunut asahi-ohjaajaksi. Kuluvana vuonna opistolla ei ole vielä puhtaita asahi-tunteja, mutta Kataja käyttää asahi-tekniikoita kehonhuoltotunneillaan.

– Ensi syksylle laitan todennäköisesti erikseen asahi-tunteja. Tälle kaudelle ne eivät ehtineet, koska suoritin koulutukseni loppuun siinä vaiheessa kesää, että syksyn tunnit oli jo suunniteltu.

Asahi-tunnilla tehdään neljä osiota: rentoutus, niska-hartia, selkä ja tasapaino. Liikkeet tehdään usein ensin siten, että ohjaaja selittää mitä tehdään. Sen jälkeen kaikki liikkeet tehdään putkeen ja pyritään siihen, että liike olisi eteenpäin virtaavaa.

– Jokaisen osion välissä on tasausliike, joka on hyvä mahdollisuus tarkistaa asento ja tarjota aivoillekin pieni tauko.

Kataja suosittelee asahia erityisesti heille, jotka ovat olleet jostain syystä pitkään liikkumatta.

– Tämä on todella turvallinen terveysliikunnan aloitusmuoto. Liikunnallisille harrastajille asahi kehoa huoltavana tuntina rentouttaa ja palauttaa.

Tuolijumpassa liikkeistä on sellaisia versioita, jotka on mahdollista tehdä istuen. Asahia ovat olleet suunnittelemassa muun muassa geriatrian erikoislääkäri Yrjö Mähönen , joten tunti sopii erinomaisesti myös ikääntyneille. Asahi on turvallinen liikuntamuoto myös ylipainoisille.

Asahin tarkoitus on esimerkiksi saada kehon aineenvaihdunta ja lymfanesteet liikkeelle. Pienissä pumppaavissa liikkeissä asahissa saadaan nivelille liikettä, mikä kuntouttaa kudoksia.

– Tässä on oma paino taakkana, joten kyllähän tämä kehittää myös lihaskuntoa. Itselläni oli ensimmäisen koulutuspäivän jälkeen reidet aivan hapoilla. Jos vain haluaa niin tästä saa hyvän lihaskuntotunnin. Liikkeet voi tehdä joko pienellä tai suuremmalla liikelaajuudella.

Osa suomalaisista siirtyi etätyöhön maaliskuusta alkaen. Kotona tulee herkemmin istuttua koko päivä paikoillaan koneen ääressä, mikä on omiaan jäykistämään kehoa. Taukojumpan hyödyistä puhutaan paljon, mutta usein tämä jää suunnittelun asteelle.

Asahi on myös oiva tapa saada liikettä koneen ääressä kipeytyneeseen kroppaan.

– Viiden minuutin sarja, jossa teimme kaikki liikkeet, niin eihän sen tekemättä jättämistä voi perustella sillä, ettei minulla ole aikaa.

Asahissa liikkeet ovat aina samat. Toisilla tunneille painotetaan enemmän tasapainoa, toisissa niska-hartia-seutua, mutta liikkeet ovat aina samat.

– Jos tulee sopiva väli, voi alkaa tehdä jotain liikettä ja helposti mieleen muistuu se seuraavakin liike.

Asahissa ei haeta vaihtelua, vaan ajatus on se, että kun liikkeet ovat tuttuja niihin on helppo saada virtaavuutta ja mieli rauhoittuu.

– Kehon pystylinja on yksi asahin periaatteista. Tässä oppii käyttämään rankaa oikealla tavalla. Monilla tulee hyvästä ryhdistä mieleen sellainen sotilas-ryhti. Sellaisessa asennossa selkä ei tykkää olla kauaa. Aluksi tuntuu ehkä vähän hassulta pidentää alaselkää, ”laittaa häntää koipien väliin”, mutta silloin alaselän asento on rennompi. Jos on kireät etureidet ja lonkankoukistajat niin nekin saadaan pikkuisen rentoutumaan.