Kirikallion pieni sali päivitetään tähän päivään – Paikka voisi olla ihodelaisten olohuone

0
Ihoden Kirin puheenjohtaja Ville Aerila kertoi Kirikallion remontista. Mies tarttui itsekin rimaan ja sirkkeliin.

Ari Anteroinen

Pyhärannan Ihoden Kirikalliolla on tehty jonkin aikaa remonttia, jonka tarkoituksena on saattaa niin sanottu baarinpuoli eli noin 60 henkeä vetävä pikkusali tähän päivään.

– Tila on ollut tosi energiatehoton. Nyt eristämme tilaa laittamalla seiniin ja kattoon lisää villaa, kertoo Ihoden Kirin puheenjohtaja Ville Aerila .

Myös ikkunat ja keittiön ovi uusitaan. Ilmanvaihtopumput asennetaan samaten. Yksi WC muutetaan siten, että se palvelee myös pyörätuoliasiakkaita.

– Samoin uusimme pinnat ja saadaan tila visuaalisesti tähän päivään. Remontin jälkeen tilaa voi käyttää ympäri vuoden.

Remonttiin löytyi kaksi eri syytä.

– Kirikallio on iso ja hyvä rakennus monenlaiseen käyttöön. Nyt se päivitetään palvelemaan eri toimijoita paremmin, Aerila toteaa.

– Toiseksi, tällä alueella ei ole oikein tällaista läpi vuoden toimivaa tilaa, paitsi koulun yhteydessä.

Moni paikallinen yhdistys lähestyi rahoitukseen osallistuvaa Leader-Ravakkaa kirjeellä, jossa totesivat, että heillä olisi kovasti käyttöä Kirikallion pienen salin tapaiselle tilalle.

– Ravakan osuus alkuperäisestä budjetista, 14 500 euroa, on 50 prosenttia. Mutta nälkähän kasvaa syödessä. Esimerkiksi lattialle ei pitänyt tehdä mitään. Alkuperäinen lattia on sinänsä kunnossa, mutta onhan se aikaa nähnyt ja väritys ei ole tätä päivää. Katsotaan, saadaanko sekin uusittua. Budjetti nousee noin 17 000 euroon, kun katollekin tulee vielä lisäeriste, Aerila kertoo.

Ihoden Kiri käy vielä neuvotteluja Leader-Ravakan kanssa, josko se kuittaisi lisäbudjetistakin puolet.

– Omaan osuuteemme olemme keränneet varoja eri tapahtumien tuotoista, kuten Ihdrun. Talkootöitä on tehty tietenkin runsaasti.

Ensi kesää pidemmällekin on mietitty, miten Kirikalliota voisi kehittää.

– Ilta-auringonpuoleiselle seinustalle rakennetaan myöhemmin tilava terassi. Se ei kuitenkaan ole ihan ensi kesän asia, puheenjohtaja Ville Aerila sanoo.

Kirikallion kupeessa oleva suosittu 9-reikäinen frisbeegolfrata haluttaisiin saada täysimittaiseksi.

– Olemme käyneet alustavia neuvotteluja maanomistajien kanssa. Ihoden Kiri on perustanut myös frisbeegolfjaoston. Aerila jatkaa.

Seura tarjoaa suorituspaikat ja mahdollisuudet harrastamiseen myös lasten salibandyyn, jääkiekkoon, beach volleyhin ja yleisurheilun heittolajeihin.

Mutta palataan takaisin Kirikallion rakennukseen. Miltä näyttää noin 220 henkeä vetävä iso sali?

– Pieniä päivityksiä on siellä silloin tällöin tehty. Nyt lattiassa on paikkoja, jotka notkuvat. Katsotaan, milloin on aika ottaa lattiaa auki. Mutta sali on kuitenkin käyttökuntoinen, vastaa Ville Aerila.

Puheenjohtajan mielestä erilaisten juhlien ja tapahtumien lisäksi iso sali sopisi hyvin vaikka kesäteatterille.

– Siellä on lava ja tuoleja löytyy. Isot pariovet voidaan haluttaessa avata.

Salissa on järjestetty myös esimerkiksi kirpputoreja ja motoristien kokoontumisia.

Remontin jälkeen Aerila näkisi puolestaan pikkusalin eräänlaisena kyläläisten olohuoneena.

– Videotykki tuonne kattoon ja valkokangas seinälle. Voisi vaikka porukalla seurata MM-kisoja. Yhdistykset voisivat järjestää omia tilaisuuksiaan lauluilloista palavereihin ja peli-illoista palkintojenjakoihin ja niin edelleen. Ihan mitä vaan mieleen tulee.

Yhtenä ideana Aerila heittää vielä ison salin puolelle lavatanssit.

– Monella tansseja järjestävällä taholla ei ole omaa paikkaa. Kirikallion sijainti on hyvä, sillä kasitie on kivenheiton päässä. Ihodesta esimerkiksi Turkuun ajaa 40 minuuttia ja Raumalle vielä vähemmän.