Kolme koota

0

Moni huokaisi helpotuksesta, kun koronavuosi 2020 päättyi. Myös uusi vuosi ja vuosikymmen alkoivat historiallisissa tunnelmissa.

”Meneillään on uskomaton demokratian painajainen”, kuvaili presidentti Sauli Niinistö keskiviikkona Yhdysvaltain kongressiin tapahtunutta hyökkäystä.

Alkuvuoden isot puheenaiheet alkavat k-kirjaimella: korona, kansanvalta ja kuntavaalit.

Politiikan tutkija Erkka Railo totesi twitterissä, että Yhdysvaltain tapahtumat saavat Suomen politiikan vaikuttamaan rauhalliselta ja selväjärkiseltä. Suomalainen edustuksellinen demokratia ei ole rikki, vaan toimii ja testataan jälleen kevään kuntavaaleissa.

USA:n mellakat eivät ole parasta mainosta politiikalle, mutta saattaa olla, että kriisien keskellä demokratia saa uutta nostetta.

Ehdokasasettelun ja äänestysaktiivisuuden vauhdittamiseksi tarvitaan tarinoita siitä, miten yhdessä tekemällä asiat rullaavat eteenpäin ja miten yhteiskunnallinen aktiivisuus antaa sisältöä, jopa iloa elämään. Ja siitä, miten oikeus äänestää ja asettua ehdolle sekä ilmaista vapaasti mielipiteitä on etuoikeus ja arvo sinänsä.

Näin ei ole kaikkialla maailmassa.

Demokratia ei ole vain enemmistön ja vähemmistön valtataistelua. Parhaimmillaan se on avointa, eri mielipiteet huomioon ottavia keskusteluja, kompromisseja, paneutumista, kuuntelemista ja uusien näkökulmien hakemista.

Politiikassa tarvitaan myös kykyä voittaa ja hävitä.

Demokratian vahvistamiseen ja uudistamiseen tarvitaan kaikenikäisiä. Vuoden valtuutetuksi viime syksyllä valittu lempääläinen Heikki Hakala kiteytti politiikan ytimen: ”Kaiken voi tehdä monella tavalla oikein, mutta mitään ei saa aikaiseksi yksin”.

Kansanvalta toteutuu yhdessä tekemällä, niin Laitilassa, Pyhärannassa kuin Washingtonissakin.

eija.eskola-buri@laitilansanomat.fi