Korona opetti kriiseihin varautumista – Pyhärannan kunnanjohtaja Harri Hiitiö arvioi, että vaikutukset tulevat viiveellä

0
Arkistokuva

Maailmanlaajuinen pandemia jysähti osaksi pyhärantalaisten arkea keväällä, mutta kunnan arjessa se ei ole ollut kunnanjohtaja Harri Hiitiön mukaan vaikein asia.

– Vahva vastakkainasettelu enemmistön ja vähemmistön välillä on leimannut päätöksentekoa ja päätösten toimeenpanoa, Hiitiö luonnehtii.

Tällä valtuustokaudella kuntaa on jakanut varhaiskasvatus ja Ihoden päiväkodin pitkittynyt tilaongelma, joka on poikinut mielenilmauksia, adresseja ja kanteluita aluehallintovirastoon ja hallinto-oikeuteen.

Vuosi 2021 on vaalivuosi, ja se tuonee kuntapolitiikkaan uusia päättäjiä. Hiitiö arvelee, että nykyinen kausi on varmaan ollut luottamushenkilölle paikoin väsyttävä, ja kaikilla ei riitä enää innostusta ehdolle asettumiseen.

– Uusi valtuusto voi aloittaa uudelta pohjalta.

Ensi vuonna alkavaksi suunniteltu maakunta- ja sote-uudistus vaikuttaisi kuntien toimintaan rajusti, mutta sen toteutuminen ja aikataulu jää nähtäväksi. Hiitiö näkee Pyhärannan yhtenä isona haasteena ongelmat rekrytoinnissa.

– Pienillä kunnilla on nykyään vaikeuksia saada ammatti-ihmisiä töihin.

Valtuuston kokoukset hoidettiin Pyhärannassa koronasta huolimatta kuten ennenkin kunnantalolla, mutta turvavälit ja muut koronasuositukset on otettu tarkoin huomioon.

Taloudellisesti koronavuosi on sujunut Hiitiön mukaan kunnassa olosuhteisiin nähden hyvin.

– Myös tämä ja vielä ensi vuosikin näyttävät hyviltä.

Hiitiö on tyytyväinen siihen, että valtio on tukenut kuntia kriisitilanteessa etupainotteisesti. Pandemian vaikutukset talouteen ja verotuloihin tulevat hänen mukaansa pieniin kuntiin viiveellä.

– Kun koronavuonna syntynyt hoitovelka aikanaan purkautuu, se näkyy kasvavina menoina terveydenhuollossa.

Hiitiön mukaan koronarahoja ei missään tapauksessa kannata nyt panna sileäksi, sillä puskuria tarvitaan, kun pandemia-ajan vaikutukset alkavat konkreettisesti näkyä.

Koronavuosi on Hiitiön mukaan opettanut, että kriiseihin pitää varautua entistä paremmin. Vaikka koronasta päästäisiin, uusia viruksia tulee.

– Monenlaisia uhka-arvioita on kyllä kunnissa tehty, mutta tällaiseen ei osattu missään varautua. Tilanne yllätti kaikki. Positiivista on, että yhteiskuntamme on osoittautunut kuitenkin varsin ketteräksi. Pandemian osalta nyt ollaan hyvässä tilanteessa. Julkisuudessa rokotteiden saatavuutta on kritisoitu, mutta itselleni tämä rokottamisen tahti ei tullut yllätyksenä. Oma aikansa menee siitä, että laumasuoja saadaan ja rajoituksia voidaan ryhtyä purkamaan, mikä auttaa normaaliin arkeen paluuta.