Korona tulee lähelle

0

Laitila selvisi tämän vuoden puolelle kohtuullisen vähin seurauksin koronapandemiasta. Tämän viikon uutinen 13 uudesta tartunnasta muutti tilanteen kertaheitolla.

Korona tuli lähelle.

Moni on ehtinyt turtua jatkuvasti päivittyviin tartuntalukuihin. Kun tilanne muuttui omassa kotikaupungissa, numerot muuttuvat työkavereiksi, naapureiksi tai oman perheen jäseniksi.

”Ei kuulu mulle” -asenne karisee viimeistään, kun tauti tulee omalle kohdalle.

Koko ajan on ollut tiedossa, että ennemmin tai myöhemmin tilanne saattaa muuttua myös Laitilassa.

Tartuntojen nopea kasvu muistuttaa, että viranomaisten antamat suositukset ja rajoitukset eivät ole turhia. Sairaana tai flunssaoireisena ei pidä lähteä töihin, kouluun tai kauppaan. Ihmisten ilmoilla pitää laittaa maskit kasvoille ja muistaa käsihygienia.

Covid19 -virus ei ole näkymätön uhka eikä sitä pysäytä viranomaisten mahtikäsky. Vastuu sen leviämisen ehkäisemistä kuuluu jokaiselle yksilölle, organisaatiolle, yritykselle ja työpaikalle. Kun tartuntoja tulee, ne pitää jäljittää mahdollisuuksien mukaan.

Kouvolalainen röntgenhoitaja Mauno Kinnunen haastoi tällä viikolla suomalaiset kampanjaan, jossa mahdollisimman moni kertoisi saaneensa tartunnan ”koTonaviruksesta” ( Helsingin Sanomat 19.1.) Kahden viikon massakotoilun jälkeen koronakäyrässä saattaisi olla laskiaisena alamäki.

Monissa maailman maissa ulkona liikkuminen on parhaillaan kiellettyä tai rajoitettua, mutta meillä voi onneksi vapaasti ulkoilla.

Näinä poikkeuksellisina aikoina edes talvi on onneksi normaali – edes hetken.

Laitilassa maisemat ovat kuin Lapissa. Laduilla on tilaa hiihtää ja luistimille käyttöä. Luonnonjäille ei vielä kannata lähteä, mutta metsissä ja pelloilla voi lumikenkäillä.

Eija Eskola-Buri

eija.eskola-buri@laitilansanomat.fi