Koronakoordinaatioryhmä: Maskit käyttöön kuudennesta luokasta ylöspäin

0
Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä suosittelee kasvomaskien käyttöä kuutosluokkalaisille ja sitä vanhemmille. Arkistokuva: Minna Määttänen

Tiistaina kokoontunut Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä piti ennallaan kaikki aiemmat suosituksensa. Lisäksi ryhmä suosittelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen linjauksen mukaisesti, että kaikki yli 12-vuotiaat käyttäisivät kasvomaskia. Epidemiatilanne Varsinais-Suomessa ei mahdollista suositusten keventämistä.

– Koska olemme vasta päässeet huippulukemista alaspäin, olisi väärä signaali keventää suosituksia. Vaikeasti ennustettava ja todellinen uhka voi olla herkästi tarttuva koronavariantti. Se saattaa nostaa ilmaantuvuuslukuja erittäin nopeasti, vaikka Varsinais-Suomessa on todettu vasta muutama sen aiheuttama tartunta. Lisäksi sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on hitaasti kivunnut ylöspäin, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä toteaa.

Tykisissä oli tiistaiaamuna hoidettavana 16 koronapotilasta.

Koronakoordinaatioryhmä kannustaa yli 12-vuotiaita lapsia käyttämään maskia myös muualla kuin kouluissa aina jos riittävää etäisyyttä ei voi pitää.

– Saamme runsaasti kysymyksiä siitä, mikä on riittävä etäisyys. Turvavälejä tulee pystyä noudattamaan niin arjessa, liikennevälineissä, kaupassa kuin harrastuksissakin. Esimerkiksi harrastuksissa tulee pitää vähintään suksisauvanmitta, jotta koronavirus ei pääsisi tarttumaan, Pietilä sanoo.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä kannusti jo aiemmin maskin käyttöä harkittavaksi vielä nuoremmille, myös alakoulujen 4.–5. luokkalaisille erityisesti hankalilla epidemia-alueilla. Kunnilla on tässäkin alueellisen tilanteen mukainen harkintavara. Laitilassa maskisuositusta alakoululaisille ei ole annettu.

Koronavirustapausten ilmaantuvuusluku Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on kahden viikon seurantajaksolla pudonnut alle sadan ja on nyt 98,5. Turku poikkeaa alueen muista kunnista, sillä siellä kahden viikon ilmaantuvuusluku on edelleen liki 150 sataatuhatta asukasta kohden.

Koronaviruksen aiheuttamaa tautia on todettu epidemian aikana kaikissa Varsinais-Suomen kunnissa. Laitilassa sairastuneita on yhteensä 21 ja Pyhärannassa alle viisi, sillä Pyhäranta ei vielä näy THL:n koronakartalla.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella tartunnan lähde on pystytty selvittämään 70-prosenttisesti.

– Varsinais-Suomen koronatapausmäärät ovat joulukuun puolivälin lukuihin verrattuna matalampia. Pyhät eivät tuoneet aiemmin pelkäämäämme kiihtymistä, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala kertoo.

Eniten tartuntoja saadaan yhä samassa taloudessa asuvilta ja lähipiiriltä, mutta enenevässä määrin tartuntoja tuodaan ulkomailta. Esa Rintalan arvio on, että lukua ovat kasvattaneet alueelle ulkomailta palaavat työntekijät. Vuoden ensimmäisellä viikolla testeistä paljastui 43 muualla saatua tartuntaa. Myös kotimaan matkoilta on saatu aiempaa selvästi enemmän tartuntoja.

– Ulkomailta tulevien tartuntojen nousu on merkittävä huolenaihe. Määrä on noussut erittäin voimakkaasti. Esimerkiksi eilen todetuista 19:stä uudesta tartunnasta peräti 12 on peräisin ulkomailta. Tämä tartuntalähde on erityisen huolestuttava, sillä siihen tosiaan liittyy riski herkästi leviävistä varianteista, Rintala sanoo.