
Juttusarjassa haastatellaan valtuustoryhmien puheenjohtajia. Ensimmäisenä vuorossa on Pyhärannan Keskusta.
Pyhärannan Keskustan puheenjohtaja Helka Huttela aikoo asettua ehdolle tulevissa kuntavaaleissa. Into pysyä mukana paikallispolitiikassa valtuutetulle tulee mielipiteiden vaihdosta.
Tulevana keväänä Helka Huttela aikoo mahdollisesti tehdä vaalityötä, esimerkiksi Facebookin kautta. Hänen vaaliteemojaan ovat yhteistyö, keskusteleminen ja puhuminen.
– Ne on ne jutut, jotka on nyt unohdettu neljä vuotta.
Helka Huttela kritisoi sitä, että Pyhärannan päätöksentekoa kutsutaan riitaisaksi. Hänestä sitä ei voi kutsua riitelemiseksi, jos oppositio, johon keskustakin kuuluu, haluaa vastauksia. Opposition vastapuolella on niin kutsuttu valtakoalitio, johon kuuluvat vaaliliiton vuonna 2019 solmineet sdp, kokoomus ja perussuomalaiset.
– Valtakoalitio on hiljaa. Se ei vastaa. Ovatko ne kiistoja, jos haetaan vastauksia? Minusta jokaisella kuntalaisella on oikeus saada vastauksia.
Huttela nousi uutena valtuutettuna kunnanvaltuustoon vuonna 2017. Ennen kuntapolitiikkaa hän toimi kirkkovaltuuston puheenjohtajana.
– Kirkkovaltuustossa aikaansaannokseni oli, että viimeisissä vaaleissa ehdokkaat valittiin yhteiseltä listalta kaikki.
Kysyttäessä Huttelalta, kannattaisiko sama yhden listan menetelmä siirtää myös kuntapolitiikaan, hän pohtii hetken ja vastaa:
– Mielenkiintoinen kysymys, kyllä.
Hänestä Pyhäranta on niin pieni paikka, että kaikkien tulisi toimia yhteisen hyvän eteen.
Helka Huttela myöntää, että tällä hetkellä oppositiolla, johon keskustan lisäksi kuuluu Yhteinen Pyhäranta, on epäluottamusta paitsi valtakoalitiota, myös viranhaltijoita kohtaan. Siitä kielivät useat kantelut, joita on käsiteltävänä aluehallintovirastossa ja hallinto-oikeudessa. Myös valtuustokokousten pöytäkirjoja on ollut vaikeuksia saada hyväksytyksi, kun osanottajat ovat eri linjoilla siitä, mitä on sovittu ja onko asioiden käsittely mennyt oikeaoppisesti.
– Nyt luottamushenkilöt joutuvat kantamaan lakikirjaa mukanaan. Laillisuudestahan ovat opposition kysymykset lähteneet. Joudumme pohtimaan myös sitä, onko päätettävissä olevan asia esitys laillisesti tehty.
Huttela kertoo joutuneensa puuttumaan myös siihen, että esityslistalle on merkitty salaiseksi asioita, jotka eivät sitä ole.
– Ei se ole oikein.
Laitilasta kotoisin oleva Helka Huttela on asunut Pyhärannassa 35 vuotta. Polttilassa asuva päättäjä on töissä autokorjaamossa, joka on perheyritys. Vapaa-ajallaan hän korjaa vanhoja rakennuksia. Perheeseen kuuluu puoliso ja kolme aikuista lasta.
Keskustan tavoitteet tulevalle vaalikaudelle ovat yhteistyö, avoimuus ja Pyhärannan houkuttelevuuden lisääminen
Vaalikauden 2017–2021 plussat ja miinukset :
Plussat:
+ Usko tulevaisuuteen on pysynyt yllä ja valveutuneisuus on lisääntynyt kunnassa.
+ Kuntalaisten kiinnostus poliittisen päätöksenteon avoimuuteen on lisääntynyt.
+ Hyvä asia on, että mainittu kausi päättyy nyt ja uusi valtuusto pääsee aloittamaan.
Miinukset:
– Kuntalaisia ei ole kuunneltu päätöksenteossa.
– Päätöksenteon avoimuus ei ole toteutunut, vaikka uudistunut kuntalaki ja kunnan oma strategia ovat sitä edellyttäneet.
– Ihodessa ei ole asianmukaista päiväkotia vieläkään.
Mitkä ovat ryhmänne kolme tärkeintä tavoitetta tulevalla valtuustokaudella?
– Yhteistyö, avoimuus ja Pyhärannan houkuttelevuuden lisääminen
Mikä on Pyhärannassa tulevan valtuustokauden isoin investointi?
– Ihoden päiväkoti.
Varsinais-Suomen Liitto julkisti tammikuussa 2020 selvityksen, jossa tarkastellaan ennusteita kuntien väkiluvusta vuosina 2018–2030. Selvityksen mukaan 1–12 –vuotiaiden määrä vähenee Pyhärannassa vuosina 2018–2030 67 lapsella. Yli 64-vuotiaden osuus väestössä kasvaa Pyhärannassa 63 henkilöllä.
Mitä ajatuksia tämä herättää kunnan elinvoiman kannalta ja miten tämä pitää ottaa huomioon palvelujen rakentamisessa?
– Pyhärantaa pitäisi markkinoida tavoitteellisemmin ja aktiivisemmin, jotta perheitä saataisiin muuttamaan kuntaan. Kun panostetaan lapsiperheiden hyvinvointiin ja palveluihin, taataan palveluiden jatkuvuus ja pysyvyys kaikenikäisille, myös ikääntyneille.