Kustaa Hiekan matkassa

0
Valokuvaesitys on tutustumisen arvoinen kohde.

Tinja Jalonen

Kustaa Hiekan kulttuuriviikon ohjelmaa pääsi tänä vuonna järjestämään myös ensikertalainen, Varppeen yläkoulun kuvataiteen opettaja Elisa Huhtinen.

Laitilan Lukion rehtori Tomi Kangas tiedusteli syksyllä työnsä aloittaneelta Elisalta, josko hänellä olisi kiinnostusta lähteä toteuttamaan kulttuuriviikon ohjelmaa yhdessä yläkoulun ja lukion oppilaiden kanssa. Vastaus oli tietysti myöntävä.

Esitys toteutettiin tv-seinänä Sinervonkulmalla Laitilan keskustassa. Se sisältää valokuvia Kustaa Hiekasta ja hänen matkoistaan sekä oppilaiden tekemiä piirroksia ja maalauksia heidän omista matkoistaan. Teoksen teknisestä toteutuksesta vastasi Matias Heikkilä Ohjelmanurkasta.

Inspiraation lähteeksi esitykselle Elisa löysi kirjan Kustaa Hiekan ja Aatu Vasaman Egyptin matkasta vuonna 1911. Heidän matkansa alkoi Suomesta, jatkui ympäri Eurooppaa Egyptiin saakka ja sieltä takaisin.

Kustaa Hiekan matkat nivottiin nerokkaasti yhteen oppilaiden omien matkateosten kanssa. Esityksen ideana olikin näyttää kuinka matkailun pohjalla on edelleen halu nähdä uusia paikkoja, aistia uudenlaisia maailmoja sekä saada avartavia kokemuksia.

Suurin osa taideteoksista tuli lukiolaisilta, huolimatta etäopetuksen aiheuttamista haasteista. Lukiolaiset olivat kuitenkin mielellään mukana ja innostuneita projektista.

Lähiopetukseen palattuaan lukiolaiset toivat työnsä Elisalle niiden skannausta varten.

– Oli inspiroivaa nähdä, kuinka yhdessä tekemällä voi saada aikaan hienoja asioita, Elisa toteaa.

Kokemus oli Elisan mielestä erittäin mukava ja opettavainen sekä hänelle itselleen että oppilaillekin.

– Kulttuurikasvatuksen ja osallisuuden kannalta on tärkeää, että oppilaat pääsevät osaksi paikallisen kulttuuritapahtuman toteuttamista, hän kertoo.

Tv-seinä ja muut kulttuuriviikon valaistavat kohteet ovat kierrettävissä tammikuun loppuun asti.