Kustaa Hiekka -kulttuuriviikon tapahtumat ulkona, pienissä ryhmissä, verkossa, siirretty tai peruttu

0
Vuonna 2019 Urheilutalon valot loistivat värikkäinä. Arkistokuva: Solina Saarikoski

13. Kustaa Hiekka -kulttuuriviikko Laitilassa järjestetään koronarajoituksiin sopivalla tavalla. Se tarkoittaa, että osa tammikuun lopulle suunnitelluista tapahtumista siirretään, osa perutaan ja osa järjestetään vaihtoehtoisin tavoin.

Kulttuuriviikon suunnitteluryhmän puheenjohtaja Jussi Kaurasen mukaan järjestäjillä on koko ajan ollut mielessä myös B-suunnitelma, joka nyt otetaan käyttöön.

– Haluamme järjestää kulttuuria, muoto vain vähän muuttuu. Korona ei saa pysäytettyä kaikkea, vaan maailma menee eteenpäin, Kauranen kertoo.

Kaurasta naurattaa ajatus, että 13 olisi epäonnen luku 13. kertaa järjestettävälle kulttuuriviikolle.

– Voihan sen noinkin ajatella. Ei tälle nyt mitään voi.

Opettajien konsertti sunnuntaina 24. päivä, Laitila laulaa -yhteislaulutilaisuus torstaina 28. päivä ja lapsille suunnattu Siina &Taikaradion Laulubussi matkustaa -konsertti lauantaina 30. päivä lähetetään suorana kaikille ilmaiseksi.

– Olemme Laitilassa paikan päällä, mutta paikkaa en kerro, koska yleisöä ei kaivata.

Tapahtumien suoratoistolinkit julkaistaan sekä Laitilan kaupungin nettisivuilla että kulttuuriviikon Facebook-sivuilla.

Yhteislaulutilaisuuden lähetyksessä näkyvät myös laulujen sanat, joten laulutilaisuuteen voi osallistua omalta kotisohvalta. Tapahtumat ovat tallenteena kaikkien vapaasti katsottavana viikon ajan.

– Yhteislaulutilaisuuden voi tarvittaessa laulaa niin monta kertaa kuin sielu sietää, Kauranen sanoo.

Lauluyhtye Rajattoman konsertti on päätetty siirtää sunnuntaille 11. huhtikuuta. Mars vs Venus-show&dinner -tapahtuma siirretään lauantaille 6. maaliskuuta. Tilaisuudet toteutetaan, mikäli koronatilanne sen mahdollistaa.

Jussi Kauranen myöntää, että lippuja on epävarmoina aikoina mennyt nihkeästi kaupaksi.

– Kyllä se on näkynyt. Lipun hankinta on nyt tietysti korostetusti siirtynyt viime tippaan.

Jo lunastetut liput käyvät sellaisenaan uusiin tapahtumapäiviin. Mikäli uudet päivät eivät sovi, niin kulttuuriviikon verkkosivuilta löytyvät ohjeet lippurahojen palautukseen tai väliaikatarjoilujen siirtoon tai palautukseen.

Kulttuuriviikolla on jo useampana vuonna nautittu valotaiteesta. Tänä vuonna valaistavia kohteita 24.– 31. tammikuuta ovat terveyskeskus ja sen edustalla Elämän liekki -veistos, Kustaa Hiekan Lukutupa sekä Urheilutalon ikkunat. Ainakin toistaiseksi näyttää siltä, että kulttuuriviikkoa vietetään lumisissa maisemissa, mikä lisää valojen näyttävyyttä.

– Toivotaan, että lumi pysyy.

Osassa valaistuista kohteista kuuluu myös ääni, kulttuuriviikon tämän vuoden teeman mukaan. Lisäksi pintoihin heijastetaan liikkuvaa kuvaa.

Sinervonkulman Keskuskadun puoleisissa ikkunoissa esitetään televisioiden välityksellä Varppeen koulun ja Laitilan lukiolaisten tekemä esitys Kustaa Hiekan matkoista. Esityksessä kohtaavat menneen ajan matkailu ja nykyaika. Opiskelijoiden työtä on ohjannut Elisa Huhtinen.

Valaisujen suunnittelusta sekä toteutuksesta vastaa Matias Heikkilä Ohjelmanurkka Oy:stä.

Myös nämä järjestetään, näillä näkymin

  • Kuvataiteilija Sanna Halmeen maalausnäyttely Diana on nähtävillä Laitilan kirjastossa 24.1.–22.2. Yleisöä pyydetään noudattamaan kirjaston korona-ajan määräyksiä ja ohjeita.
  • Laitilan nuorisoverstaan oma Avoimet äänet-tapahtuma toteutetaan suunnitellusti keskiviikkona 27.1. Tapahtumassa pyydetään noudattamaan kokoontumisrajoituksia ja hygieniasuosituksia.
  • Maanantaina 25.1.järjestetään Monotypia-työpaja, mikäli Vakka-opiston kurssitoiminta käynnistyy suunnitellusti. Asiasta tiedotetaan Vakka-opiston omissa tiedotuskanavissa.
  • Hiekka aavikolla -tapahtumalle etsitään uutta päivämäärää, josta Laitilan kirjasto tiedottaa myöhemmin.

Nämä peruutetaan

  • Kustaan Kalaasit, Talvipuiston avajaiset ja Tulitaideryhmä Flamman esitys, Valosäteitä-konsertti, tammikuinen koko perheen uimahallitapahtuma ja Liikuntamaa on peruttu kokonaan.