Kustaa Hiekka -kulttuuriviikon tekniikasta vastaa paljasjalkainen laitilalainen – Matias Heikkilän tie yrittäjäksi lähti siitä, kun hän kuudennella luokalla tarttui kitaraan

0
Matias Heikkilän mukaan tänä vuonna on ensimmäinen kerta, kun kaikki kulttuuriviikolla tarvittavat laitteet valaisuun, äänentoistoon ja videoprojisointin löytyvät omasta takaa.

Sunnuntaina ennen hämärää ne syttyvät, nimittäin Kustaa Hiekka -kulttuuriviikon valaistut kohteet: terveyskeskus, Elämän lähde -veistos, Lukutupa ja Urheilutalo. Lisäksi Sinervonkulmalla on televisioseinä. Valojen lisäksi osassa kohteissa kuullaan ääntä ja nähdään seinälle heijastettuja videoprojisointeja.

Aiempina vuosina valotaideteoksille oli oma suunnittelijansa ja laitilalainen Matias Heikkilä vastasi teknisestä toteutuksesta. Nyt myös taiteellinen puoli hoidetaan Heikkilän ja kulttuuriviikon järjestäjien kanssa yhteisvoimin.

– Siinä suhteessa on ollut mukavaa, että olen saanut ottaa haltuun uusia asioita kuten videoiden käsittelyä.

Matias Heikkilällä on muun muassa esiintyjiä, dj-palveluja sekä ääni- ja valotekniikkaa tarjoava yritys Ohjelmanurkka. Paikkakuntalaisille hän on tuttu toisen yrityksensä, kuntosali Nurkkagymin tiskin takaa.

Suunnittelussa Heikkilän apuna ovat olleet kulttuuriviikon järjestäjät Jussi Kauranen ja Minna Kajander.

– Jokainen on heittänyt ideoita. Niistä on sitten valittu toimivin juttu.

Valaistut kohteet ovat ihmisten vapaasti kierrettävissä kuun loppuun asti. Sään suhteen eniten haasteita valaisuille ja heijastuksille aiheuttaisi jatkuva lumipyry. Lumi voisi peittää lamppuja sekä autojen ikkunoita, joista videot kiinteistöjen seinille heijastetaan.

Pinnat saa toki putsattua, joten pidempää haittaa lumisateesta ei ole.

– Muuten lumi on mahtava elementti. Se tuo fiilistä.

Yrittäjälle viime vuosi oli raju. Monet suunnitelmat ovat heittäneet Heikkilän omien sanojen mukaan häränpyllyä.

– Bisnekset ovat kärsineet aivan järkyttävästi. Tuhansia ravintolakeikkoja on peruuntunut.

Toisaalta korona on antanut Matias Heikkilälle aikaa itsensä kouluttamiseen.

– On tässä kuitenkin pötkytelty menemään. On yrittäjiä, jotka ovat kärsineet pahemmin. Kuntosaliyritys pelasti minut pahimmalta koronatyöttömyydeltä.

Ohjelmanurkan tavoitteena on laajentaa toimintaansa.

– Meillä on Lahdessa varasto, joten se on potentiaalinen alue.

Varsinaisia työntekijöitä Ohjelmanurkalla ei ole, mutta alihankkijoite eli esimerkiksi dj:tä ja teknikoita on noin kolmisenkymmentä.

Yrittäjä Matias Heikkilästä tuli vähän vahingossa. Kaikki alkoi siitä, kun hän kuudennella luokalla alkoi soittaa kitaraa.

– Kun ensimmäiset kunnolliset bändit pistettiin pystyyn, aloin hoitaa keikkamyyntiä. Huomasin olevani aika hyvä siinä, ja laitoin oman yrityksen pystyyn.

Nykyään hän soittelee lähinnä omaksi ilokseen.

Myös suoratoisto on Heikkilän heiniä

  • Matias Heikkilä vastaa Kustaa Hiekka -kulttuuriviikolla myös keikkojen suoratoistosta.
  • Verkon kautta katsojille välitetään Opettajien konsertti sunnuntaina kello 18.30, Laitila laulaa-yhteislaulutilaisuus ensi viikon torstaina kello 18 ja Siina & Taikaradion Laulubussi matkustaa -lastenkonsertti viikon päästä lauantaina kello 15.
  • Konserttien tallenteet ovat viikon ajan ilmaiseksi katsottavissa.