
Winnovan Laitilan yksikössä lähihoitajaksi opiskellut Miska Mikkonen valittiin vuoden 2020 oppisopimusopiskelijaksi.Valintaan oli monta syytä.
– Yksi, mikä oli mielestäni hauska oli se, että olen jo harmaantuva opiskelija, 41-vuotias Mikkonen naurahtaa.
Ikä tai pikemminkin se, että Mikkonen on aikuinen ja työelämässä saattoi vaikuttaa valintaan. Toinen syy oli opintojen suorittaminen nopealla aikataululla. Mikkonen suoritti lähihoitajaopinnot reilussa vuodessa. Hän toimi myös esimiehenä yrityksen muulle henkilöstölle, jotka niinikään suorittivat lähihoitajaopinnot oppisopimuksella.
Mikkonen on ammatiltaan päihdeterapeutti. Hänen työnsä on enemmän terapiapainotteista, mutta lähihoitajaopinnot tuovat osaamiseen syvyyttä. Ydintyöhön ne eivät vaikuta, mutta työn kokonaisuuden kannalta opinnoista on apua.
– Osaltaan siinä oli taustalla alaan liittyvät valvovien viranomaisten vaatimukset sosiaali- ja terveysalan tutkinnoista. Koulutus monipuolistaa työnkuvaa, kun pystyy tekemään useampia työtehtäviä.
Oppisopimus oli koulutusmuotona ainoa, joka sopi Mikkosen hektiseen työarkeen. Se mahdollisti opinnot joustavasti työn ohessa. Tutkinto myös räätälöidään jokaista opiskelijaa varten. Mikkonenkin sai paljon aikaisempia opintojaan hyväksiluettua, mikä osaltaan vauhditti opintojen valmistumista.
– Joissain asioissa osaamisen pystyi näyttämään ilman, että kaikkea tarvitsi alusta asti opetella.
Mikkosen työpaikka oli jo aikaisemmin tehnyt yhteistyötä Winnovan kanssa, joten oppisopimuskoulutuksen suorittaminen siellä tuntui luonnolliselta valinnalta.
Laitilan yksikköön hän päätyi, koska Turusta päin katsottuna se oli lähin Winnovan yksikkö.
– Lähiopetus oli yleensä tiiviissä paketissa eikä tämä ollut matka eikä mikään, Turussa asuva Mikkonen kertoo.
Hänellä ei ollut yhtä paljon lähiopetusta kuin useimmilla, koska hän sai hyväksiluettua useita lähiopetusta vaativia kokonaisuuksia.
Mikkonen ei enää työskentele siinä päihdekuntoutusta tarjoavassa yrityksessä, jossa hän oli töissä opiskelujen aikoihin. Hän irtisanoutui kesällä ja aloitti syksyllä sosionomiopinnot Turun ammattikorkeakoulussa.
– Ajatuksena on kylläkin tulevaisuudessa jatkaa samalla alalla.
Sosionomiopinnot ovat edenneet hyvin ja Mikkonen uskoo valmistuvansa ammattikorkeakoulusta jo ensi keväänä. Tämä tarkoittaa sitä, että hän on suorittanut kahdessa vuodessa usean vuoden opintopolun.
– Yllättävää, miten luonnolliselta opiskelu tuntuu.
Mikkonen suosittelee oppisopimuskoulutusta ainakin työelämässä oleville.
– Opinnot eivät itseasiassa lisänneet kiirettä, vaikka entuudestaankin oli tosi kova kiire. Minulla oli aivan yhtä kiire oli sekä ennen opintoja että niiden aikana. Opinnot sulautuivat osaksi työtä.
Koska Mikkonen toimi oman tiiminsä esimiehenä, hän pääsi myös kurkistamaan, että miten oppisopimuskoulutus toimii työantajan näkökulmasta.
– Työnantaja teki sopimuksen, mutta koulun yhteyshenkilöt hoitivat todella hyvin sen byrokratian. Se ei ollut työnantajallekaan vaikea. Varsinkin sellaisten, jotka voisivat omalla työpaikallaan hankkia koulutuksen, kannattaa ottaa asia puheeksi työpaikalla. Usein työnantajat pelkäävät, että koulutuksesta tulee jotain riesaa ja paperin pyörittämistä. Ainakin Winnovassa koulu otti homman haltuun eikä siitä tullut työnantajalle ylimääräistä työtä.
Vuoden oppisopimusopiskelijoita valittiin kaksi. Toinen oli autonkuljettaja Matias Tyystälä Torniosta.