Laitilan koronatilanteessa dramaattinen käänne: 13 tartunnan saanutta ja 43 altistunutta – Ulkomailta tulleesta variantista ei ole viitteitä, mutta näyte tutkitaan virologian laitoksella sen varalta

0
Arkistokuva

Laitilassa positiivinen koronatulos on todettu viime perjantain jälkeen 13 laitilalaisella. Aikaisemmin Laitilan Sanomat kirjoitti, että tartunta olisi todettu 16 laitilalaisella, mutta ylilääkäri Tuuli Kuisman mukaan 13 sairastunutta on Laitilasta. Kolme tartuntaa on todettu uusikaupunkilaisilla, mutta ne ovat toistaiseksi merkitty Laitilan tilastoihin. Laitilassa uusille tartunnoille altistuneita on 43.

Laitilassa todettiin perjantaina uusi koronatapaus. Siihen liittyen virukselle altistuneita oli ollut 34 laitilalaista. Altistumistilanne on tapahtunut työpaikalla. Altistuneet oli tavoitettu nopeasti, testattu ja asetettu karanteeniin.

Nyt löydetyt tartunnat ovat löytyneet näiden altistuneiden joukosta. Kaikkien altistuneiden testaaminen ei ole tavanomainen toimintamalli, mutta joissain tilanteissa sitä tehdään.

– Samassa työpaikassa naapurikuntaan tuli positiivinen tulos. Todettiin, että on parempi seuloa kaikki. Tilannekohtaisesti altistuneet testataan. Tässä kohtaa arvioitiin, että se on kannattavaa,  Kuisma kertoo.

Kuisman mukaan on päätetty myös testata kaikki uusille todetuille tartunnoille altistuneet. Uusien tartunnan saaneiden osalta on tehty kartoitukset ja altistukset on selvitetty.

Tartunnan suuri määrä suhteessa altistuneisiin herättää huolen ulkomaisesta koronaviruksen muunnoksesta, mutta toistaiseksi siitä ei ole viitteitä. Taustalla ei ole ulkomaan matkoja.

– Sairastuneet ovat olleet työpaikalla suojaamattomana. Suojautuminen ei ole toteutunut täysin asianmukaisesti. Se selittää korkean jatkotartuntamäärän, Kuisma kertoo.

Kuisma on konsultoinut asiasta muun muassa Turun tartuntatautien vs. ylilääkäri Jutta Peltoniemeä, joka uskoo myös suojaamaattomuuden selittävän korkean tartuntamäärän. Kuisman mukaan Laitilan tartuntaryppäästä ollaan kuitenkin tekemässä variantin määritys virologian yksikössä.

Laitilassa oli ennen nyt todettuja uusia sairastuneita koko epidemian aikana vahvistettu 23 positiivista koronatulosta.

MUOKATTU: Juuri tulleen tiedon mukaan virologian yksikkö tekee Laitilassa todetusta tartuntaryppäästä varianttimäärityksen. Tiedot täydennetty juttuun 19.1. kello 13:06