Laitilan seurakunnalla haastava vuosi – Alkaneelle vuodelle suunnitelmissa uusi tapahtuma

0
Kirkkoherra Petri Laitinen pääsi vuosi sitten pitämään uuden vuoden puheensa yleisön edessä. Tänä vuonna hän avaa ajatuksiaan menneestä ja alkaneesta vuodesta Laitilan Sanomille.

Laitilan seurakunnan kirkkoherra Petri Laitisen mukaan vuosi 2020 sujui seurakunnassa olosuhteisiin nähden hyvin. Koronan pysäytettyä toiminnan seurakunta onnistui pitämään työntekijöistään kiinni työnkuvamuutoksilla eikä lomautuksiin tai irtisanomisiin tarvinnut ryhtyä.

– Hyvällä yhteishengellä on menty. Myös luottamushenkilöt ovat paneutuneet hyvin asioihin. Uusiin tiloihin muuttokin on pysynyt aikataulussa, Laitinen summaa mennyttä vuotta.

Vuotta 2020 varjosti koronaviruspandemia, joka löi leimansa lähes koko vuoteen. Suurten yhteiskunnallisten muutosten lisäksi, pandemia on vaikuttanut myös ihmisten mieliin luoden epävarmuutta tulevasta.

Laitisen mukaan seurakunnalla on kriisissä rinnallakulkijan rooli.

– Tämä on konkretisoitunut paljon diakoniatyöhön, mutta muutenkin sielunhoidon tarve lisääntynyt.

Epävarmat ajat ovat vahvistaneet seurakuntien roolia. Tämä on näkynyt siinä, että kirkosta eroamiset ovat koronavuonna vähentyneet. Tosin Laitilassa eroamisia ei ole Laitisen mukaan ollut juuri lainkaan.

Vuosi on tuonut seurakunnalle isoja haasteita. Yksi suurimmista haasteista oli Laitisen mukaan ihmisten tarpeisiin vastaaminen tilanteessa, jossa esimerkiksi diakonityötä jouduttiin järjestelemään uusiksi. Lisäksi seurakunnan piti hyvin nopealla aikataululla siirtyä striimattuihin jumalanpalveluksiin.

Laitisen mukaan oli onni, että seurakunnasta löytyi teknistä osaamista, jonka avulla tämä onnistui.

– Ehkä kaikkein isoin haaste on niin seurakuntalaisten kuin työntekijöiden ja luottamushenkilöidenkin osalta oli toivon ja positiivisuuden ylläpitäminen epävarmoina aikoina.

Ilonaiheitakin on löytynyt. Seurakunnassa huomattiin, miten heidän tekemäänsä työtä arvostetaan ja sille on tilausta.

– Ja vaikka olemme joutuneet minimoimaan toimintaa, olemme voineet tehdä uusia avauksia, joita ovat esimerkiksi Osmo Kämmin videosarja.

Laitilan seurakunnan uusi vuosi alkaa kiireisissä, mutta odottavaisissa tunnelmissa. Seurakunta saa uudet tilat S-marketin vierestä.

– Päääsemme muuttamaan tammikuussa, ja jos kaikki menee hyvin helmikuun alussa avataan ovet, Laitinen kertoo.

Seurakunnan strategiassa lukee, että seurakunta haluaa olla lähellä ihmisiä.

– Toivotaan, että se toteutuisi uusissa tiloissa.

Koronavirusrokote on tuonut toivoa siitä, että nyt alkaneen vuoden aikana elämä alkaisi jossain vaiheessa taas hakea tavanomaisempia uomia. Tähän nojaavat myös Laitilan seurakunnan suunnitelmat.

Laitisen mukaan tänä vuonna aiotaan järjestää uudelleen Hääyö-tapahtuma.

– Lisäksi suunnittelemme Aamukaste-tapahtumaa. Siinä on vähän sama idea kuin Hääyössä. Tapahtumaan voi tuoda lapsen kasteelle tai tulla itse kasteelle, jos sellainen tarve on olemassa.