Laitilassa kasvomaskisuositus myös 4. ja 5. luokan oppilaille – Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä huolissaan siitä, että maskeja ei käytetä suositusten mukaisesti

0
Laitilassa kasvomaskisuositus laajenee koskemaan myös 4. ja 6. luokan oppilaita. Arkistokuva: Timo Marttila

Kasvomaskisuositus Laitilassa laajenee keskiviikosta alkaen koskemaan yläkoulun ja kuutosluokkalaisten oppilaiden lisäksi myös 4. ja 5. vuosiluokan oppilaita. Laitilan kaupunki tiedotti asiasta tiistaina.

Kansallisen suosituksen mukaisesti kaikki perusopetuksen oppilaat kuudensista luokista ylöspäin käyttävät maskia. Varsinais-Suomessa paikallinen suositus on lisäksi, että epidemiologisesti hankalilla alueilla maskia käyttäisivät myös 4.–5.-luokkalaiset. Laitilassa havaittiin viime viikolla koronatartuntarypäs, jossa on noin 30 sairastunutta. Altistuneita ryppäässä on todettu noin sata.

Tiistaina kokoontunut koronakoordinaatioryhmä on huolissaan siitä, että maskeja ei kaikin osin käytetä suositusten mukaisesti.

Varsinais-Suomi on yhä leviämisvaiheessa. Tautitilanne ei mahdollista suositusten purkua.

– Koronatapausmäärissä on viikkojen 2–3 vaihteessa ollut piikki. Jos tämänkaltaisia hypähdyksiä tulee enemmän, on trendi erittäin huolestuttava, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Ilmaantuvuusluku Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on jälleen noussut sadan tuntumaan. Tiistaina 26. tammikuuta se oli 96,7, kun vielä viikko sitten kahden viikon ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohden oli 85,2. Myös positiivisten osuus testatuista on noussut. Nyt se on 3,6 prosenttia. Tyksissä on hoidettavana yhdeksän koronapotilasta.

Varsinais-Suomen kunnissa koulujen massa-altistukset ovat jatkuneet. Perusopetuksessa eri kunnissa pelkästään viikolla kolme koronalle altistui yhteensä noin 350 oppilasta. Nämä altistukset liittyvät 14 todettuun koronavirustartuntaan.

– Suuri altistusmäärä johtuu osin siitä, että maskeja ei oltu käytetty. Olen huolissani, että osa yläkoululaisista ja työikäisistä suhtautuu maskien käyttöön näin huolettomasti, Esa Rintala sanoo.

– Maskeilla suojautuminen on tarpeen aivan kaikissa tilanteissa, joissa kahden metrin turvaväliä ei voida pitää. Tämä on edellytys sille, että normaalitilanteeseen pystytään aikanaan palaamaan. Ei siis lipsuta nyt, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä kannustaa.

Massa-altistuksia ja tartuntaryppäitä on todettu lisäksi hoivalaitoksissa, aikuisten kilpaurheilussa ja työpaikoilla. Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä muistuttaa työnantajia, että valtakunnallinen etätyösuositus on edelleen voimassa.

Viikolla kolme Turun satamassa ja lentokentällä tehtiin liki 200 koronatestiä. Niissä ilmeni 12 koronatapausta. Maakunnassa kirjattiin yhteensä 26 ulkomailta tuotua tartuntaa. Edeltävällä viikolla testeissä ilmeni 36 ulkomaista tartuntaa. Virusmuunnoksia on Varsinais-Suomessa tavattu kahdeksan kappaletta, joiden lisäksi on kaksi epäilyä vielä varmistamatta. Kaikilla kahdeksalla variantilla on yhteys ulkomaille.

Tartuntalähteiden tunnistamisessa tehty työ on Varsinais-Suomen kunnissa jatkunut korkeatasoisena. Jo 82 prosenttia tartunnan lähteistä saadaan selvitettyä.

– Tunnistusprosentti on ilahduttavan korkea. Jäljitysmekanismi toimii hyvin, vaikka tapauksia on paljon, ylilääkäri Rintala sanoo.

Koronavirusrokottaminen etenee rokotteiden saatavuuden mukaisesti.

Maanantaihin 25.1. mennessä Varsinais-Suomessa ensimmäisen koronavirusrokoteannoksen on saanut:

  • Koronaan liittyvää työtä tekevästä ja terveydenhuollon kriittisestä henkilökunnasta noin 64 prosenttia
  • Iäkkäiden asumispalvelujen henkilökunnasta noin 63 prosenttia
  • Iäkkäiden asumispalvelujen asukkaista noin 71 prosenttia
  • 80-vuotiaista ja sitä vanhemmista noin 10 prosenttia
  • Kaikkiaan Varsinais-Suomessa on annettu noin 13 500 ensimmäisen vaiheen koronavirusrokotetta.

Rokotetta on kansallisen rokotusjärjestyksen mukaisesti kohdennettu niille ryhmille, jotka sitä eniten tarvitsevat.

– Rokotteiden saatavuus vaikuttaa rokotusten etenemiseen. Lähiviikkoina kerran rokotettujen määrän kasvu todennäköisesti tästä syystä valitettavasti hidastuu, Mikko Pietilä sanoo.