Pääkirjoitus: Naama irti ruudusta

0

Lasten ja nuorten kestävyyskunto on heikentynyt, kertoo koululaisten fyysistä kuntoa mittaava Move! -testi. Ei ole mikään ihme, että nimenomaan nuorten kestävyys heikkenee. Moni nuori tulee koulusta kotiin, tekee läksyt ja on sen jälkeen ruudulla.

Teknisiä vempeleitä on paljon tarjolla: kännykkä, konsolipelit, tabletti, tietokone ja televisio. Ruudulla on loputtomasti viihdettä tarjolla: jännitystä, sosiaalisia kontakteja, kiinnostavia henkilöitä ja hauskoja videoita.

Koulumatkat ovat hyvää liikuntaa, teki ne sitten pyörällä tai kävellen. Laitilan tekninen johtaja Mika Raula kirjoitti viime perjantain Laitilan Sanomien mielipideosastolle turvallisesta koulutiestä. Hän kysyi, että onko alle kolmen tai viiden kilometrin kävely- tai pyöräilymatka terveelle lapselle liian pitkä? Tähän voi vastata, että varmasti on, jos sitä ei ole tottunut kulkemaan.

Raula pohti tekstissään myös, että pitääkö se koululainen viedä lähes koulun ovelle asti. Hän muistutti, että Laitilan keskustassa turvallinen saattoliikenteen paikka on monitoimihallin piha.

Vanhempien tulee kannustaa lapsia liikkeelle. Viime viikolla satanut lumi on lisännut ulkoliikuntamahdollisuuksia.

Laduilla onkin väkeä. Pulkkamäistä on kuulunut riemunkiljahduksia. Lumikasoissa touhuaminen on mitä mainiointa liikuntaa.

Ulos jäädytetyillä luistinradoilla on aistinut vanhan ajan yhteisöllisyyttä, kun sosiaalisia ollaan ihan kasvokkain. Kaukalossa on saatu pelit pystyyn monen eri-ikäisen ja -taitoisen pelaajan kanssa.

Vanhemmilla on haastava työ irrottaa ruutuihin liimautuneet lapset virtuaalisista maailmoista, mutta se kannattaa. Tarvitsemme kroppaamme koko elämämme ajan.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi