Pitääkö vaalit siirtää?

0

Kuntavaalien siirtämistä on pohdittu viime viikkoina heikentyneen koronatilanteen takia. Ennakkoäänestykseen on enää reilu kaksi kuukautta aikaa.

Aiheen on nostanut esille muun muassa Kuntalehti. Jos muuntovirus alkaisi levitä vaaleja edeltävällä viikolla, miten se vaikuttaisi vaaleihin, lehti kysyy. Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoi, että mitä lähemmäs vaaleja mennään, sitä huonommaksi tilanne käy.

Käytännössä lakimuutos pitäisi hänen mukaansa valmistella helmikuun aikana.

Toistaiseksi keskustelu siirtämisestä on liikkunut akateemisella tasolla, eivätkä puolueet ole olleet asiassa aktiivisia.

Turun yliopiston poliittisen historian dosentin Ville Pernaan perusteluna siirtämiselle on sote-uudistuksen keskeneräisyys. Hän esitti Helsingin Sanomissa vaalien järjestämistä ensi vuoden alussa maakuntavaalien yhteydessä.

Soten vuoksi vaaleja olisi voitu siirtää monta kertaa, sillä nyt meneillään oleva sote-hankkeen juuret ulottuvat ainakin vuoteen 2005.

Valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo kirjoitti Turun Sanomissa poikkeusaikana käytävien vaalien riskeistä.

Kolme miljoonaa ihmistä eri puolilla maata osallistuu joukkokokoontumisiin äänestyspaikoilla ja vaalihuoneistoissa , Paloheimo kuvailee.

Pandemia ja siihen liittyvät rajoitukset ovat jo nyt vaikuttaneet kampanjointiin. Markettien edustalla, turuilla ja toreilla on hiljaista.

Vuorovaikutus sosiaalisen mediassa ei vastaa kasvokkain tapahtuvia kohtaamisia. Ne ovat tärkeitä erityisesti paikallisvaaleissa, jossa ehdolla on tuttuja henkilöitä.

Huoli kansalaisten vaali-innon hiipumisesta on aiheellinen, ja monet saattavat jättää äänestämättä pelkästään tartunnan pelossa.

Digiloikka on ainakin toistaiseksi jäänyt vaaleissa vaatimattomaksi, mutta virtuaalisia vaalitilaisuuksia saattaa alkaa pyöriä netissä lähempänä ennakkoäänestystä.

Eija Eskola-Buri

eija.eskola-buri@laitilansanomat.fi