Pyhärannan tulevassa valtuustossa ei luultavasti ole ainoatakaan demaria

0
Markku Poskiparta sanoo, että Pyhärannan täytyy saada talous pysymään tasapainossa, jotta tulevista haasteista selvitään.

Demariryhmän puheenjohtaja Markku Poskiparta sanoo, että hänen uskonsa demokraattiseen päätöksentekoon on horjunut pahoin Pyhärannassa.

Sosialidemokraatit saivat viime kuntavaaleissa läpi Pyhärannassa viisi valtuutettua eli kaikki ehdokkaansa. Pyhärannan kunnanvaltuustoon valitusta 19 valtuutetusta peräti 70 prosenttia oli uusia ehdokkaita. Demareiden ryhmässä uusia oli neljä, yksi heistä oli valtuustoryhmän puheenjohtajaksikin valittu Markku Poskiparta.

– Pyhärannassa olin uusi luottamushenkilö, mutta enhän minä mitenkään uusi kuntapolitiikassa ollut, hän huomauttaa.

Poskiparta oli muuttanut Pyhärantaan synnyinkaupungistaan Raumalta parisen vuotta ennen kevään 2017 vaaleja. Raumalla hän oli toiminut politiikassa useita vuosikymmeniä erilaisissa luottamustehtävissä ja toimielimissä. Paljon nähneelle kuntapoliitikolle neljä vuotta Pyhärannassa riittää.

– En olisi ikinä ennen Pyhärannan kokemusta voinut edes kuvitella, että tällaista on edes olemassa. Tässä tarvittaisiin melkein valtiovaltaa apuun, sillä kunnan politiikka on niin halvaantunut.

HÄNESTÄ ongelma Pyhärannassa on se, että osa päättäjistä ei ymmärrä, mitä demokraattinen päätöksenteko tarkoittaa.

– Olen tietoinen siitä, että politiikka on ollut vaikeaa kunnassa aiemminkin. Mutta nyt olen miettinyt, johtuuko nykyinen tilanne ainakin osittain siitä, että valtuustossa on niin paljon uusia luottamushenkilöitä. Ettei yksinkertaisesti ole kokemusta politiikanteosta.

Hänestä tilanne on täysin halvaantunut.

– Mikään ei etene, kun oppositio vastustaa lähes kaikkea.

POSKIPARTA sanoo, että vuodet Pyhärannan kuntapolitiikassa ovat horjuttaneet hänen uskoaan demokraattiseen päätöksentekoon.

– Minulla ei ole yhtään mitään Pyhärantaa vastaan ja jos tämä on sitä politiikkaa, mitä kuntalaiset haluavat, niin olkoon asia niin. Itse en voi olla tällaisessa mukana.

Hän on jo avovaimonsa kanssa tehnyt päätöksen palata Raumalle.

– Siihen päätökseen ei politiikka kylläkään vaikuta mitenkään.

Hän siis ei ole itse asettumassa ehdolle seuraavissa kuntavaaleissa Pyhärannan valtuustoon.

– Kukaan meistä nykyisistä valtuutetuista ei tietääkseni ole luottamuspaikkaa kuntavaaleissa hakemassa. Onkin todennäköistä, että näissä vaaleissa ei ole ainuttakaan demariehdokasta.

IHODEN kylässä asuva Poskiparta sanoo kuulleensa ihmettelyä siitä, miksi hän ei kuntaa repivässä päivähoitokiistassa ole ihodelaisten puolella.

– Minä kovasti toivoisin, että jokainen kuntapoliitikko ajattelisi päätöksiä tehdessään koko kunnan näkökulmaa, ei vain sitä kylää, jossa itse asuu.

Tätä valtuustokautta onkin Pyhärannassa erityisesti leimannut kiista suunnitteilla olevasta Ihoden päiväkodista. Vääntöä on ollut siitä, millainen päiväkodin tulisi olla ja mihin se pitäisi rakentaa.

– Minusta kuntapolitiikassa asiat menevät yksinkertaistaen niin, että kukin luottamushenkilö asettuu sen vaihtoehdon taakse, jota oikeasti pitää parhaana ja eniten kannatusta saanutta vaihtoehtoa aletaan toteuttaa.

ERITYISEN tyytyväinen Poskiparta on siihen, että Pyhärannan taloustilanne on saatu käännettyä hyvälle tielle.

– Vuoden 2017 tilinpäätös oli 800 000 euroa pakkasella. Viime vuonna tulos oli 600 000 euroa plussalla ja olemme saaneet kerrytettyä puskuriakin reilun 1,5 miljoonan euron verran.

Hänestä Pyhärannan tulee keskittyä kerryttämään taseeseen ylijäämää pahojen päivien varalle.

– Esimerkiksi erikoissairaanhoidon menot saattavat keikauttaa pienen kunnan taloutta paljonkin. Politiikanteossa tulee koko ajan miettiä, miten taloustilanne saadaan pidettyä tasapainossa.

Vaikka nyt kunnan taloustilanne näyttää paremmalta, niin haasteena on hänestä saada vakaus säilymään ja välttämättömät investoinnit tehtyä.

– Pyhärannassa tulisi erityisesti kiinteistöjen kunnossapitoon satsata lähivuosina. Yleisesti ottaen haasteena tulee olemaan, miten rahat saadaan riittämään.

 

”Kuluvan vaalikauden iso plussa on talouden saaminen kuntoon”

TÄMÄN VAALIKAUDEN PLUSSAT JA MIINUKSET

Plussat
+ Talouden saaminen vahvasti positiiviseksi.
+ Oman käyttöveden käyttöönotosta on selvitykset käynnistetty. Ellei hanke ympäristökuntien kanssa yhdessä onnistu, niin sitten tulee satsata omaan pumppaamoon.

Miinukset
– Politiikanteon kypsymättömyys ja päätöksenteon halvaantuminen.
– Kiinteistöjen korjausvelka. Esimerkiksi kunnantalo on pikaisen remontin tarpeessa, samoin Reilan koulu vaatii satsauksia.

KOLME TÄRKEINTÄ TAVOITETTA TULEVALLA VALTUUSTOKAUDELLA?

1) Päivähoitoasioiden saaminen kuntoon, erityisesti päiväkodin rakentaminen Ihodeen.
2) Oma käyttöveden saaminen. Joko vesi hankitaan yhdessä muiden kuntien kanssa tai sitten Pyhärannan tulee investoida omaan pumppaamoon.
3) Taloustilanteen pitäminen nykyisellä linjalla eli puskurin kerryttäminen. Sen myötä voidaan alkaa pohtia tuloveroprosentin laskemistakin.

MIKÄ ON PYHÄRANNASSA TULEVAN VALTUUSTOKAUDEN ISOIN INVESTOINTI?

Päiväkodin rakentaminen ja kunnan omistamien kiinteistöjen kunnostaminen.

Selvityksen mukaan 1–12-vuotiaiden määrä vähenee vuosina 2018–2030 Pyhärannassa noin 70 lapsella ja yli 64-vuotiaiden osuus väestössä puolestaan kasvaa reilulla 60 henkilöllä.

MITÄ AJATUKSIA TÄMÄ VARSINAIS-SUOMEN LIITON JULKAISEMA ENNUSTE HERÄTTÄÄ KUNNAN ELINVOIMAN JA PALVELUJEN KANNALTA?

Tämä on kyllä todella haastava tilanne. Esimerkiksi lapsimäärän vähentyessä pitäisi miettiä, mitä kiinteistöjä kannattaa pitää kunnossa. Se tarkoittaa viime kädessä kouluverkon tarkastelua eli onko varaa pitää yllä kolmea alakoulua, jos lapsimäärä vain laskee koko ajan.
Pyhärannassa ikäihmisten palvelut toimivat hyvin ja on huolehdittava, että niin on jatkossakin.