Tarkasta taloudesta pidettävä kiinni – Laitilan kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja kaipaa Laitilaan ”hulluja ideoita”

0
Kokoomuksen ryhmän puheenjohtaja Heikki Peltola on istunut yhteensä 12 vuotta valtuustossa. Ensimmäisen kerran hänet valittiin 90-luvulla ja seuraavan kerran vuonna 2017.

Laitilan kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Heikki Peltola aloitti valtuustouransa 1990-luvulla, jolloin hän oli valtuustossa kaksi kautta. Kahdeksasta vuodesta kuusi hän istui kaupunginhallituksessa. Uudelleen hän asettui ehdolle vuonna 2017.

1990-lukua leimasi suuri lama, mutta – kuten Peltola huomauttaa – Laitilan talous oli silloin paremmalla tolalla kuin tänä päivänä. Toki sama koskee Suomen muitakin kuntia. Vielä alkuvuodesta näytti siltä, että Laitilan talous painuu ennätyksellisen paljon pakkaselle.

– Ainoa, mikä tässä pelasti on tämä korona, mikä kasvatti valtionosuuksia. Mutta ei tämä “ilo” kauan jatku. Talous pitäisi saada omilla toimilla nousuun.

Kunnissa on myös huomioitava se, että koronan vaikutukset eivät ole vielä saavuttaneet niitä. Koronan työllisyysvaikutukset voivat tulla viiveellä ja kun terveydenhuollon hoitovelka erääntyy maksettavaksi, siitä voi tulla sairaanhoitopiirin osakaskunnille iso lasku. Kunnille tämä asettaa haasteita talouden suunnittelulle.

– Nyt on äärimmäisen korkea aika tehdä jotakin, jotta sitten ollaan valmiita.

Peltola on keskustan ryhmän puheenjohtaja Eero Kuisman kanssa samaa mieltä siitä, että kuluvalla valtuustokaudella tehty talouden tasapainottamissuunnitelma ei onnistunut.

– Se oli sellainen toiveiden tynnyri, eikä mitään lopulta tapahtunut. Toisaalta ei me voida koko ajan säästääkään. Meillä pitäisi saada kaupunkiin lisää elinvoimaa ja asukkaita.

Viimeisessä valtuuston kokouksessa Peltola jätti aloitteen, että Laitilaan perustetaan uusi työryhmä, jonka tehtävänä olisi miettiä, miten paikkakunnasta saataisiin houkuttelevampi.

– Tarvittaisiin jotain yhtä hulluja ideoita kuin Tuurin kyläkauppa, hän pohtii.

Tulevaa sote-uudistusta Peltola luonnehtii kuntien kuoliniskuksi. Sosiaali- ja terveyspalvelut vievät valtaosan kaupungin budjetista.

– Kyllähän paikkakunnat tulevat voimakkaasti näivettymään. En katso uudistusta hyvällä. Kaiken lisäksi vaikka asukkaiden kuntavero tippuu niin tulee maakuntavero, verojen määrä sen kun vain kasvaa.

Peltolan mukaan sosiaali- ja terveyshuolto ei tarvitsisi niin mullistavaa uudistusta vaan sitä voitaisiin parantaa pienemmilläkin toimilla.

– Riittäisi kun vähän katsottaisiin sitä, miten yksityinen sektori ja julkinen puoli saataisiin paremmin sovitettua yhteen.

Peltolan mielestä Laitilassa on hyvä tilanne sote-palveluiden tarvitsemien rakennusten suhteen.

– Ainoa, mikä puuttuu on senioriasuntola-tyyppinen paikka, jossa olisi kevyt sote-miehitys paikalla.

TÄMÄN VAALIKAUDEN PLUSSAT JA MIINUKSET

Plussat

+ Verojen pysyminen kohtuullisella tasolla

+ Kahden päiväkodin rakentaminen kuin myös muut investoinnit matalan korkotason aikana

+ Turhien ja ajastaan jälkeen jääneiden kiinteistöjen myynti on saatu aloitettua ja samalla kaupungin korjausvelkaa on saatu pienennettyä

Miinukset

– Pähkinäpensaan päiväkodin/Varppee lopullinen alaskirjaus, korjaamista ei ole edes tarkoitus tehdä, alaskirjaus yli 2 milj €. Kuitenkin kaupunki on investoinut aivan lähi menneisyydessä noin 5 miljoonaa kyseiseen kompleksiin. Kohteen myyntikin takkuaa aika lailla.

– Kaukolankodin saneerauksen viivästyminen.

– Jatkuvat henkilövaihdokset, varsinkin johtavien virkamiesten vaihtuvuus on liian suurta.

– Rahan tuhlaaminen. Esimerkiksi LPO:n maston haruspaikkoihin annettiin 160 000 euron avustus. Varsinkin kun harukset olivat kaupungin maalla.

KOLME TÄRKEINTÄ TAVOITETTA TULEVALLA VALTUUSTOKAUDELLA?

1) Kaukolankodin saneeraus sekä niin sanottu senioriasuntola-tyyppinen vaihtoehto ikäihmisille.

2) Laitilasta pitää saada houkuttelevampi kaupunki uusille asukkaille eli asukkaita pitää saada lisää.

3) Tällä hetkellä suurimman puolueen valta-aseman ja samalla sanelupolitiikan lopettaminen.

TULEVAN VALTUUSTOKAUDEN ISOIN INVESTOINTI?

Suurin investointi on joko 8-tien risteysjärjestelyjen omavastuu tai ikäihmisille tarkoitetun senioriasuntolan rakentaminen

Selvityksen mukaan 1–12-vuotiaiden määrä vähenee Laitilassa vuosina 2018–2030 noin 290 lapsella ja yli 64-vuotiaiden osuus väestössä kasvaa lähes 330 henkilöllä.

MITÄ AJATUKSIA TÄMÄ VARSINAIS-SUOMEN LIITON JULKAISEMA ENNUSTE HERÄTTÄÄ KUNNAN ELINVOIMAN JA PALVELUJEN KANNALTA?

Tähän ei ole mitään muuta lääkettä kuin elinkeinopolitiikan kehittäminen ja elvyttäminen ja samalla uusien asukkaiden saaminen paikkakunnalle. Lisäksi Laitilan lukiosta ja Winnovassa jäljellä olevasta opetuksesta pitää kiinni kuin sika limpusta.