Tartuntarypäs kasvanut hiukan, mutta hiipuen – Ryppään kaikki altistuneet on testattu ja heidän testituloksensa ovat tulleet

0
Viime viikolla Laitilassa paljastui työpaikka-altistumisesta alkanut koronavirusrypäs.

Laitilassa todettiin torstain ja sunnuntain välisenä aikana yhteensä 13 tartuntaa. Perjantaina julkitulleista seitsemästä tartunnasta yksi oli virheellisesti merkitty Laitilaan, vaikka tartunnan saanut on turkulainen. Loput tartunnat yhtä lukuun ottamatta liittyivät viime viikolla syntyneeseen tautiryppääseen.

Laitilan terveyskeskuksen ylilääkäri Tuuli Kuisman mukaan kaikki ryppääseen liittyvät altistuneet on testattu ja asetettu karanteeniin. Heitä on kaikkiaan 97. Viikonlopun aikana todetuista tartunnoista ei tullut uusia altistuneita. Tartunnat todettiin joko karanteenissa tai karanteeninomaisissa oloissa olleilla.

Laitilassa päätettiin testata kaikki ryppääseen liittyvät altistuneet.

– Hoitajat tekivät perjantaina pitkää päivää laajalla miehityksellä, jotta saimme altistuneet testattua.

Kuisman mukaan perjantaina ja viikonlopun aikana julkitulleista tartunnoista 13 liittyy todettuun tautiryppääseen ja yksi on tullut sen ulkopuolelta. Kaikki altistuneet on testattu ja heidän testituloksensa ovat tulleet.

Kuisma kertoo, että lähiviikot näyttävät, onko virus päässyt leviämään tiedossa olevan ryppään ulkopuolelle.

– Seuraavat 1–2 viikkoa näyttävät, miten olemme onnistuneet.

Toistaiseksi näyttää siltä, että Laitilassa riittävät nykyiset suositukset ja rajoitukset, mutta tilannetta seurataan edelleen tiiviisti.​

– Totta kai reagoidaan, jos tilanne muuttuu ja näyttää siltä, ettei sitä saada hallintaan.

Virologian yksikkö päätti testata yhden Laitilan ryppään näytteistä koronavirusvariantin varalta. Kuisma kertoi Laitilan Sanomille 19.1., ettei mikään suoraan viittaa variantin mahdollisuuteen, mutta se haluttiin tutkia varmuuden vuoksi.

Kuisman mukaan tulokset eivät olleet vielä maanantai-iltapäivään mennessä.

– Olemme tänään yhteydessä virologian laitokselle, hän kertoi maanantaina.

Laitilassa annettu 78 koronavirusrokotetta


Laitilassa on viime viikon loppuun mennessä annettu 78 rokotetta. Tällä hetkellä rokotetaan koronaan liittyvää työtä tekevät sosiaali- ja terveyshuollon ammattilaisia sekä iäkkäiden henkilöiden asumispalveluiden ja laitoshoidon yksiköiden henkilökuntaa sekä kotihoidon työntekijöitä. Reilun kahden viikon aikana on rokotettu hieman yli kaksi kolmasosaa koronaan liittyvää työtä tekevistä ja noin 18 prosenttia hoivakotien, vanhainkodin ja kotihoidon työntekijöistä. Tähän mennessä rokotetut ovat kaikki kaupungin omia työntekijöitä.

– Me vastaamme kunnan alueella olevien hoivalaitosten henkilökunnan ja asukkaiden rokottamisesta, Laitilan terveyskeskuksen ylilääkäri Tuuli Kuisma kertoo.

Tämä hidastaa Kuisman mukaan rokotustahtia. Yksityisten hoivakotien työntekijöiden rokotuksia ei ole vielä aloitettu, mutta ne on tarkoitus saada käyntiin helmikuun puolivälissä.

Mitään ohjeistusta siitä, että julkiset hoivalaitokset olisivat etusijalla, ei ole. Kaupunki teki kartoitukset yksityisistä asumisyksiköistä. Kun kartoitukset oli tehty selvisi, että rokotusajat oli jaettu jo hyvin pitkälle. Tästä johtuen kaupunki ohjeisti rokotuksista vastaavaa Laitilan Työterveyttä puolittamaan rokotusajat helmikuun puolivälin jälkeen, jotta myös yksityisten hoivakotien henkilökunnan rokotukset voidaan aloittaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että helmikuun puolivälin jälkeen tulevat rokoteannokset jaetaan tasan kaupungin työntekijöitä rokottavan Laitilan Työterveyden ja yksityisten hoivakotien työntekijöitä rokottavan Laitilan terveyskeskuksen kanssa.

– Tähän mennessä rokoteannoksia on saatu 15–30 annosta per viikko, joten määrät ovat olleet vähäisiä, Kuisma kertoo.

Toistaiseksi Laitilassa ei ole vielä päästy aloittamaan ympärivuorokautisessa hoivakodissa olevien asukkaiden rokotuksia.