Täst kulmast: Ajattele jos osaat

0

Ossi Nyström

Entinen jääkiekkoilija Jere Karalahti kommentoi hiljattain koronarokotetta: “Koska ihmiset alkaa oikeesti miettimään ja käyttämään omaa järkeä?”. Karalahti päivitteli asiaa kyseenalaistettuaan sitä ennen rokotteen turvallisuuden ja viruksen vaarallisuuden.

Joskus oman järjen käyttö on todellakin kullanarvoista. Esimerkiksi tilanteessa, jossa pitää valita jatkaako kymmenien miljoonien dollarien arvoista NHL-uraa vai teho-osastolle vievää ryypiskelyä, kannattaa ilman muuta käyttää omaa harkintaa. Niin Jerekin teki, ja nyt hän kertoo meille kuinka satojen miljoonien ihmisten terveyteen ja toimeentuloon vaikuttava pandemia tulisi ratkaista.

Toisten ihmisten neuvoja kannattaa yleisesti ottaen kuunnella silloin, kun on todennäköistä, että toiset ihmiset tietävät paremmin. Kaikkien neuvot eivät kuitenkaan ole yhtä hyviä.

Jos esimerkiksi pissaaminen sattuu, niin kannattaa mennä lääkäriin, eikä googlata mitä Tauski tekisi. Jos taas ei tiedä mitään vaikka rakentamisesta, niin kannattaa ennemmin kysyä jonkun remonttireiskan mielipidettä kuin alkaa omalla järjellä fundeeraamaan, että voisiko navetan perustukset tehdä styroksista ja kuplamuovista.

On ihan normaalia, että oma järki ei riitä kaikkeen. Ei sitä tarvitse hävetä tai peitellä, vaikka tänä päivänä saattaakin joskus tuntua siltä, että jokaisella tulisi olla jokaikiseen asiaan joku viiltävä parin lauseen mielipide.

Itse en ole esimerkiksi koskaan ymmärtänyt miten televisioruutuun tulee kuva, mutta ei tulisi silti mieleenkään ruveta mesoamaan, että koko rakkine on suurta huijausta. Se että kaikenmaailman tötteröt kuvittelevat olevansa kaikkien alojen asiantuntijoita on noloa, vaivaannuttavaa ja vaarallistakin, sillä suurista puheista huolimatta he ovat ihan samanlaisia hölmöjä kuin me muutkin.

Omilla aivoilla ajattelemista peräänkuulutetaan yleensä silloin, kun peräänkuuluttaja haluaisi muiden ajattelevan niin kuin hän itse ajattelee. Varsin usein nämä ajatukset ovat myös todella idioottimaisia.

Ei rokotevastaisuus, holokaustin kieltäminen tai liskoihmisten salaliittoon uskominen kerro mistään omilla aivoilla ajattelemisesta. Se kertoo siitä, että ajattelija viettää liikaa aikaa internetissä ja nielee kaiken mitä hänelle siellä syötetään, kunhan se vain tukee hänen olemassaolevia asenteitaan.

Itse muistutan siinä mielessä solulimaa, että reagoin aina kohdatessani ärsykkeen. Minulle tulee usein esimerkiksi kaikenlaisia vastareaktiota erilaisiin asioihin.

Jos joku sanoo vaikka, että nyt laitat Ossi maskin naamallesi, niin jokin ääni sisälläni vastaa, että en varmana laita. Tuon äänen totteleminen ei kuitenkaan tee minusta toisinajattelijaa, vastarannankiiskeä tai sananvapaussoturia. Se tekee minusta ison vauvan, joka ei osaa käyttää omaa järkeään.

Kirjoittaja on Laitilan Sanomien avustaja.