Tautirypäs poikinut Laitilaan tähän mennessä parikymmentä tartuntaa– Suoria jatkotartuntoja tähän mennessä neljä

0
Laitilassa on päätetty testata kaikki tautiryppäässä altistuneet.

Laitilassa positiivinen koronatulos on todettu viime perjantain jälkeen 18 laitilalaisella. Tiistaina tilastoihin nousi 13 tartuntaa, joille altistui 43. Torstaina julki tuli viisi uutta tartuntaa. Toistaiseksi kaikki ryppääseen liittyneet altistuneet on päätetty testata.

Alkuviikosta altistuneille tehdyistä testeistä suurin osa oli valmistunut torstai-iltapäivään mennessä. Suoraan ryppääseen liittyviä jatkotartuntoja löytyi neljä. Myös viides THL:n tilastoihin ilmestynyt tartunta on todennäköisesti samaa tautirypästä, vaikka se virallisesti onkin sen ulkopuolelta.

– Tartunta on todennäköisesti jäljitettävissä samaan ryppääseen. Todennäköisesti tauti on pyörinyt samassa piirissä, ettei sitä olisi muualla liikkeellä, ylilääkäri Tuuli Kuisma kertoo.

Torstaina julkitulleiden tartuntojen osalta jäljitystyö on vielä kesken eikä uusien altistuneiden määrästä ollut tietoa torstaina iltapäivällä. Myös testaamista jatketaan.

Rypäs sai alkunsa, kun laitilalaisella työpaikalla todettiin perjantaina kaksi koronatartuntaa. Toinen tartunnan saanut on Uudestakaupungista ja toinen Laitilasta. Näihin liittyen Laitilassa altistui 23 henkilöä. Altistuneet testattiin ja asetettiin karanteeniin. Tiistaina julki tulleet uudet tartunnat löytyivät altistuneille tehdyissä seulonnassa.

Kaikkien altistuneiden seulominen ei ole tyypillinen toimintamalli, mutta joissain tilanteissa sitä tehdään.

– Tässä kohtaa arvioitiin, että se on kannattavaa.

Tartuntojen suuri määrä suhteessa altistuneisiin herättää huolen ulkomaisesta koronaviruksen muunnoksesta, mutta toistaiseksi siitä ei ole viitteitä. Tartunnan saaneiden taustalla ei ole ulkomaan matkoja.

– Sairastuneet ovat olleet työpaikalla suojaamattomana. Suojautuminen ei ole toteutunut täysin asianmukaisesti. Se selittää korkean jatkotartuntamäärän.

Kuisma kertoo, että Laitilan tartuntaryppäästä ollaan kuitenkin tekemässä variantin määritys virologian yksikössä.

Kuisman mukaan Laitilassa ei tautiryppäästä huolimatta ole syytä laajempaan huoleen.

– Ehkä tämä oli hyvä herätys ja muistutus, että Laitilakaan ei ole turvassa virukselta vaan ne suositukset ja rajoitukset, jotka on asetettu, ovat ihan aiheellisia. Niitä noudattamalla saa aika hyvän suojan.

Tämän hetkisten tietojen perusteella Kuisma arvelee, että Laitilan nykyiset rajoitustoimet riittävät eikä kiristyksiä tarvita. Tilannetta kuitenkin seurataan.

Laitilassa on koko epidemian aikana todettu yhteensä 41 vahvistettua tartuntaa.

Kommentti

 

Tarvitsenko vai haluanko?

Koronavirusuutisoinnin yksi tarkoitus on hillitä epidemian kehitystä. Kun ihmiset saavat lisää tietoa epidemian leviämisestä omalla alueellaan, se auttaa heitä kiinnittämään huomiota omiin turvatoimiinsa. Samaan aikaan joudutaan huomioimaan se, että tartunnasta uutisoiminen ei saa rikkoa kenenkään yksityisyydensuojaa. Tästä syystä tartuntojen lähteenä olevia paikkoja ei aina uutisoida.

Laitilassa ei ole toistaiseksi todettu yhtään tartuntaa koulussa tai muissa julkisissa tiloissa, mutta muualla maakunnassa tapauksia on ollut runsaasti. Tällöin paikoista on uutisoitu ja on kerrottu moniko on altistunut. Tällöinkään ei ole aina kerrottu, onko sairastunut henkilökunnan jäsen vai esimerkiksi oppilas.

Jokaisen kannattaisikin nyt miettiä kahta asiaa. Ensinnäkin, tarvitseeko minun saada selville täsmällinen paikka, jossa altistumiset ovat tapahtuneet, vai haluanko vain tietää. Muuttaako tieto jotain toiminnassani?

Riippumatta tartuntojen lähteestä, jokaisen laitilalaisen tulee myös jatkossa huolehtia omalta osaltaan epidemian hillitsemisestä. Pestä kätensä, pitää turvavälit, pysyä kotona jos tuntee olonsa kipeäksi, hakeutua herkästi testiin, käyttää Koronavilkkua ja mahdollisuuksien mukaan maskia sekä pysyä karanteenissa, jos viranomaiset ovat henkilön sinne asettaneet.

Toiseksi jokaisen on syytä pohtia sitä, miltä tuntuisi olla tartunnan saaneiden tai heidän perheenjäsentensä joukossa. Koronavirus itsessään voi aiheuttaa paljon huolta ja ahdistusta, mutta jos siihen päälle joutuu vielä julkisen spekuloinnin tai pahimmassa tapauksessa tuomitsemisen kohteeksi niin henkinen kuorma voi käydä liian suureksi.

Laitilalaisilla on kaikki syyt olla ylpeitä paikallisten viranomaisten toiminnasta. Tartuntatautiviranomaiset olivat jo alussa valppaita ja päättivät testata kaikki työpaikalla altistuneet. Näin ollen nyt todetut 13 tartunnan saanutta ovat olleet jo karanteenissa, kun heidät on testattu. Myös heidän perheenjäsenensä on voitu asettaa karanteeniin uusien testitulosten tultua eli verrattain nopeasti.

Olemme tässä maratonissa nyt viimeisillä kilometreillä eikä kenenkään kannata jättää juoksua kesken saati vilkuilla sivuilleen vaan keskittää katseensa horisontissa häämöttävään maaliin.

Toimittaja

Hanna Hyttinen