Varppeen koulukiinteistössä vuorossa kellarisaneeraus – Ilmastointia säädetään talviloman aikana

0
Kiinteistönhoitaja Jarkko Syysnummi esitteli kesällä Varppeen koulun kellaria, jossa pohja oli kaivettu auki. Nyt tiloissa on aloitettu remontti. Arkistokuva: Iida Kauppi

Sisäilmaongelmista kärsinyttä Varppeen koulukiinteistöa korjataan nyt kellaritasossa. Urakkasopimukset on tehty ja saneeraustyöt ovat alkaneet, tiedotti viime viikolla kokoontunut Laitilan kaupungin sisäilmatyöryhmä.

Joululoman aikana kiinteistössä jatkettiin tiivistyskorjauksia, joita on tehty kolmessa eri kerroksessa. Rakennusinsinööri Eva Nurmen mukaan Kiwa Inspecta kävi tarkastamassa tammikuun alussa tiivistystyön, ja totesi sen onnistuneeksi muuten paitsi jalkalistojen osalta. Merkkiainekokeita jatketaan, kunnes kaikki tiivistyskorjaukset on tehty.

– Ilmastointeja säädetään vielä viikolla kahdeksan talviloman aikana. Luokan 103 osalta on ilmastointia tasapainotettu ja uudet päätelaitteet asennettu. Tutkimuksissa ei ole huomioitu erityistä, sisäilmatyöryhmän tiedottaa.

Työterveyslaitoksen sisäilmakysely teetettiin lukion ja yläkoulun henkilöstölle. Tulosten mukaan oireilu on vähentynyt ja tulokset ovat tavanomaisia niin oireilun kuin psykososiaalisen kuormituksen osalta.

Ongelmaksi Varppeen koulukiinteistössä on raportoitu huoli toisen kerroksen sisäilman laadusta. Lisäksi ensimmäisessä kerroksessa on maakellarin sekä tupakansavun hajua, minkä vuoksi ensimmäinen kerros on valettu umpeen sekä alipaineistettu hajuhaittojen ehkäisemiseksi.

Varppeen yläkoululle sijoitettujen mittaustulosten mukaan pienhiukkasmäärät ovat yhä korkeat 4. kerroksessa.

– Parannustoimenpiteiksi päätettiin ullakon yläpohjatilojen perusteellinen siivous ja kanavien villaeristeiden kiinnitys sekä kanavaläpivientien tiiviyden tarkistus, Eva Nurmi kertoo.

Siivoustoimenpiteet ovat jo käynnissä.

Ilman liikkumista luokkahuoneissa on parannettu jatkamalla tuloilmakanavia keskemmälle luokkahuonetta. Lisäksi päätelaitteita on vaihdettu hajottamaan ilmaa enemmän.

Työt etenevät

  • Eteistilan piipunläpivienti kellariin on saatu valettua umpeen.
  • 1. kerroksessa jatkuu seuraavan kerroksen läpiviennin palkkien ja pilarien rakentaminen.
  • Rakennustöitä tehdään iltaisin ja viikonloppuisin, mutta myös tarvittaessa koulun aikana. Ylempiin kerroksiin siirrytään edellisen kerroksen valmistuttua.
  • Julkisivusaneerausurakka on valmistunut ja vastaanotettu.
  • Ensi kesänä tehdään lukion ilmanvaihtokoneen tuloilmahormin pinnoitus.