Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen valmiutta toimia poikkeusoloissa testattiin viime vuosi – Palomiehillä ja ensihoitajilla 50 000 asiakaskohtaamista, muttei juurikaan koronaan sairastumisia

0
Arkistokuva.

Vuosi 2020 oli Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen osalta varautumisen aikaa. Pelastuslaitoksen valmiutta toimia poikkeusolojen aikana testattiinkin lähes koko vuoden ajan, Varsinais-Suomen pelastuslaitos tiedotti.

Lukujen valossa voidaan todeta, että pelastuslaitos yhdessä sopimus- ja toimenpidepalkkaisten palomiesten kanssa kykeni suoriutumaan tehtävistään hyvin. Hyvästä varautumisesta kertoo muun muassa se, että palomiehet ja ensihoitajat kohtasivat vuoden aikana noin 50 000 asiakasta, mutta koronaan sairastumisia ei tapahtunut juurikaan.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen pelastustehtävien määrä vuonna 2020 oli noin 9000, eli noin neljä prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Ensihoitotehtäviä pelastuslaitos sai hoitaakseen noin 36 000 eli noin kolme prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Ensihoitotehtävistä noin kolmasosa oli kiireellisiä.

Maakunnan tulipaloissa menehtyi seitsemän henkilöä ja loukkaantui vakavasti yksi henkilö. Palotarkastuksia tehtiin noin 2400, minkä lisäksi omatoiminen palotarkastus suoritettiin noin 17 000 kohteessa.

Metsä- ja maastopaloja syttyi vuoden aikana vähemmän kuin edeltävänä vuonna. Liikenneonnettomuustehtävissä tapahtui myös laskua, mikä saattaa johtua koronatilanteen aiheuttaman liikennöinnin vähenemisestä. Vastaavasti luonnon aiheuttamien onnettomuuksien määrä kasvoi. Vuoden aikana oli lukuisia myrskyjä, joista aiheutui runsaasti pelastustehtäviä.

Pelastuslaitos on nostanut valmiuttaan tiistain ja keskiviikon talvimyrskyn takia.

Myrsky voi aiheuttaa esimerkiksi laajoja sähkökatkoja ja raskas lumi saattaa aiheuttaa rakennuksille vaurioita, pelastuslaitos tiedotti.