Vuosi 2020 oli Suomen mittaushistorian lämpimin – Joulukuu oli tavanomaista leudompi myös Laitilassa

0
Joulukuu Laitilan seudulla oli leuto, pimeä ja hieman tavanomaista sateisempi. Arkistokuva: Mikael Rydenfelt

Ilmatieteen laitoksen alustavien tilastojen mukaan vuoden 2020 keskilämpötila oli Suomessa ennätyksellisen korkea, noin 4,8 astetta. Tämä ylittää edellisen ennätyksen vuodelta 2015 jopa noin 0,6 asteella. Tilastot ulottuvat aina 1800-luvun puoliväliin saakka.

Vuoden 2020 keskilämpötila oli noin 2,5 astetta pitkän ajan keskiarvoa eli vuosia 1981–2010 korkeampi. Ennätyslämmin vuosi on jälleen yksi osoitus lämpenevästä ilmastostamme.

– Suomen kymmenestä lämpimimmästä vuodesta kuusi on esiintynyt vuoden 2010 jälkeen, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen .

Vuoden 2020 kuukausista tammikuu, kesäkuu ja marraskuu olivat kukin Suomen mittaushistorian toiseksi lämpimimpiä. Näiden lisäksi marraskuussa rikottiin Suomen lämpöennätys jopa kahteen kertaan. Lopulta ylimmäksi lämpötilaksi jäi 6. marraskuuta Maarianhaminassa mitattu 16,6 astetta.

Vuoden sademäärä ei jäänyt juuri missään päin maata pitkän ajan keskiarvojen alapuolelle. Rannikkoalueilla Uudellamaalla, Satakunnassa ja Pohjanmaan maakunnissa sekä Kainuussa sademäärät olivat monin paikoin poikkeuksellisen suuria eli ne toistuvat keskimäärin harvemmin kuin kerran 30 vuodessa.

Joulukuu oli koko maassa tavanomaista leudompi, niin myös Laitilassa. Laitilan Sanomille säätilastoa pitävä Eero Setälä kuvaa mennyttä joulukuuta “kovin lämpimäksi”.

Laitilan Haukan kylässä sade- ja lämpötilaa mittaavan Setälän mukaan joulukuun keskilämpötila oli 1,3 astetta plussalla, kun normaalisti Laitilan seudulla keskilämpötila on joulukuussa reilusti yli kaksi astetta pakkasella.

Ilmatieteen laitoksen mukaan maan länsiosassa ja Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa koettiin harvinaisen leuto joulukuu eli näin lämmintä on keskimäärin harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa.

Joulukuun sademäärä oli suurimmassa osassa maata melko tavanomainen. Laitilassa sadetta saatiin hieman normaalia enemmän, 72 millimetriä. Setälän tilastot osoittavat, että viimeisen 30 vuoden joulukuiden sademäärien keskiarvo Laitilassa on 59 millimetriä.