Suomessa tehty yli 2,7 miljoonaa koronatestiä

0

Moni on viime päivinä varmasti hieman hermostuneena vilkuillut puhelimensa Koronavilkku-sovellusta mahdollisen virusaltistumisen pelossa. Laitilassa koronatilanne sai suorastaan dramaattisen käänteen viime viikolla, kun uusia virustartuntoja paljastui roppakaupalla.

Osissa Suomea epidemia jyllää edelleen vahvana. Näytämme olevan koronatilanteen kanssa paljon kauempana kuin askeleen päässä maalista.

Eri puolille maailmaa levinneet muuntuneet virustyypit näyttäisivät tarttuvan herkemmin. Suomessa on todettu viime perjantaihin mennessä lähes 90 muuntuneen koronaviruksen aiheuttamaa tapausta. Suomi onkin päättänyt suosittaa välttämään nyt kaikkea tarpeetonta matkustamista sekä erityisesti välttämään kaikkea matkustamista Isoon-Britanniaan, Irlantiin ja Etelä-Afrikkaan, joissa muuntunutta virustyyppiä on ollut runsaasti liikkeellä.

Epidemia on pakottanut meidät tilanteeseen, jossa läsnä on jatkuva epävarmuus. On käynyt ilmeiseksi, että rokottaminen koronavirusta vastaan ei onnistu siinä aikataulussa kuin toiveissa ja suunnitelmissa oli.

“On hyvin perusteltua aloittaa väestön rokottaminen juuri ikäihmisistä.”

Suomessa on tähän mennessä lähes 43 000 tautitapausta ja testejä on tehty reilut 2,7 miljoonaa. Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu noin 650.

Kaikkein eniten sairastuneita koko epidemian aikana ja edeltäneen kahden viikon aikana on 20–40-vuotiaiden keskuudessa. Virus on erityisen kohtalokas iäkkäille: kaikkein vähiten taudin saaneissa on yli 80-vuotiaita, mutta tässä ikäryhmässä tautiin liittyviä kuolemia on yli kaksi kertaa enemmän kuin kaikissa muissa ikäryhmissä yhteensä. On siis hyvin perusteltua aloittaa väestön rokottaminen juuri ikäihmisistä.

Solina Saarikoski
solina.saarikoski@laitilansanomat.fi