110-vuotiaalla Laitilan Jyskeellä menee hienosti – ”Monipuolista toimintaa on helppo toteuttaa, kun kaupungin kaikilla urheilijoilla on käytännössä samanvärinen takki päällä”

0
Ilkka Aaltonen (vas.) ja Ilkka Vuorela laitilalaisen urheilun sydämessä eli urheilukentän talvipukuisessa katsomossa. Kuva: Asko Tanhuanpää

Asko Tanhuanpää

Laitilalaiset yhteen kokoavan voiman, urheiluseura Jyskeen perustamisesta tulee tänä keväänä kuluneeksi jo kunnioitettavat 110 vuotta. Seuran nykyinen puheenjohtaja Ilkka Vuorela luonnehtii Jyskeen olevan yksi vanhimmista, mutta tässäkin tapauksessa vanhan käsite on suhteellinen.

Suomen ensimmäinen urheiluseura, Segelföreningen i Björneborg, perustettiin jo 1856, vanhin suomenkielinen, Rauman Purjehdusseura vuonna 1879 ja Uudenkaupungin Purjehdusseurakin jo 1884. Rauman Urheilijoiden perustamisvuosi on 1893 ja Uudenkaupungin Urheilijoiden puolestaan 1898. Vuosisadan lopussa maastamme löytyi jo yli 340 urheiluseuraa tai alajaostoa.

Laitilassa omasta urheiluseurasta alettiin puhua jo 1903, kun ylioppilas Arvo Wallinin aloitteesta paikallisen nuorisoseuran yhteyteen syntyi urheilu- ja raittiusjaosto Ponsi. Wallin kuitenkin menehtyi tuberkuloosiin ja seuraavaa yritystä saatiin odottaa aina vuoteen 1911. Urheilusta kiinnostuneet laitilalaiset nuoret miehet kutsui toukokuussa kokoon poliisikonstaapelin poika Juho Paul ”Paavo” Teukku. Paikka oli nykyisin opistotalona tunnettu Laitilan Nuorisoseuran talo.

Paavo Teukku myös valittiin Jyskeen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi 1.7.1911 pidetyssä kokouksessa, eikä häntä ole syyttä kutsuttu seuran isäksi. Vuotta myöhemmin seiväspituushypyn Suomen mestaruuden voittanut Teukku lähti 1916 vapaaehtoisena jääkärikoulutukseen Saksaan ja matkansa pään hän kohtasi jääkärivaravääpeliksi ylennettynä 28.3. 1918 Tampereen Kalevankankaan taisteluissa.

Ilkka Vuorela on Laitilan Jyskeen järjestyksessään yhdeksästoista puheenjohtaja. Laitilan Sanomat kutsui hänet haastatteluun yhdessä vanhimman yhä elossa olevan puheenjohtajan, vuodet 1982–1987 johtaneen Ilkka Aaltosen kanssa. Nyt 81-vuotiaan Aaltosen järjestysnumero on 12.

– Minunkin aikanani Jyskeellä meni hyvin niin urheilukentillä kuin taloudellisestikin, mutta edistystä on tapahtunut, mistä suuri kiitos kuuluu paitsi tämän nuoren kaiman kaltaisille nuorille johtajille myös sadoille pyyteetöntä työtä seuran eteen tekeville ihmisille. Jyskeen toiminta on nyt entistäkin vahvemmalla pohjalla, Aaltonen kehuu.

– Monipuolista toimintaa on helppo toteuttaa, kun kaupungin kaikilla urheilijoilla on käytännössä samanvärinen takki päällä. Jyskeen värejä kannetaan ylpeydellä, ne ovat koko Laitilaa yhdistävä tekijä. En voi olla tuntematta suurta ylpeyttä, kun näen niin vanhoissa kuin nykyisissäkin luokkakuvissa Jyskeen paidan tosi monen nuoren päällä, Vuorela tiivistää.

Jyskeen toiminta jakaantuu kaikkiaan yhdentoista jaoston alle. Ne ovat suunnistus, jalkapallo, voimistelu, jääurheilu, yleisurheilu, hiihto, pesäpallo, salibandy, uinti, sulkapallo ja LUK.

– Jokaisella jaostolla on myös oma rahatalous samoin kuin joukkueurheilussa jokaisella joukkueella on omansa. Tämä antaa keskusseuralle pelivaraa, sillä nyt ei rahan loppuminen yhdestä paikasta pysty kaatamaan koko toimintaa, Ilkka Vuorela perustelee.

– Hyvät välit Laitilan kaupunkiin ja koko ympäröivään yhteiskuntaan takaavat sen, että Laitilassa on ääreisedullista harrastaa urheilua. Esimerkiksi jääurheilussa pienimmät juniorit pääsevät harrastamaan täysin ilmaiseksi, eivätkä isompienkaan kausimaksut ole kovin korkealla, jos niitä vertaa valtakunnalliseen keskiarvoon. Lisäksi Laitilassa on tarjota harrastajille huippuluokan suorituspaikat, puheenjohtaja painottaa.

Laitilan Jyskeen urheilijat ovat saavuttaneet valtakunnallista menestystä useammassakin lajissa. Yleisurheilussa seuran kirkkaimman tähden Sinikka Tyynelän (nyk. Kontu) vuonna 1977 juoksema 1 500 metrin aika 4.06,01 on edelleen voimassa oleva Suomen ennätys.

Nykyurheilijoista lähimmäs olympialaisissakin Suomea edustaneen juoksijan saavutuksia on päässyt pitkien aitojen mitalirohmu Joni Vainio-Kaila .

Jääkiekossa pieni Laitila on tuottanut valtakunnan korkeimmalle tasolle ainakin yhdeksän miespelaajaa eli Hannu Palmun, Pasi Saarelan, Markus Seikolan, Marko Toivosen, Ilkka Saarelan, Aleksi Saarelan, Antti Saarelan, Jere Fribergin ja Niklas Virtasen . Pasi Saarela on kaksinkertainen SM-liigan maalikuningas ja hänen poikansa Aleksi puolestaan ensimmäinen NHL-jäille noussut laitilalainen.

Kovimmat meriitit laitilalaisista jääkiekkoilijoista on kuitenkin Susanna Tapanilla , joka on voittanut yhden olympiapronssin lisäksi myös yhden MM-hopean ja kolme pronssia. Toisessa päälajissaan ringetessä Tapani on nelinkertainen maailmanmestari.

Laitilan Jyskeen järjestämistä urheilutapahtumista mieleenpainuvimmat ovat olleet vuoden 1985 suunnistuksen Jukolan Viesti Tulejärven maastossa sekä lukuisat kansainväliset yleisurheilukisat urheilukentällä.

Laitilassa on nähty muun muassa sellaiset maailmantähdet kuin John Landy, Veikko Karvonen, Olavi Vuorisalo, Olavi Salsola, Lasse Viren, Kaarlo Maaninka, Martti Vainio, Seppo Hovinen, Miklos Nemeth, Pertti Sinersaari, Reijo Ståhlberg, Pekka Vasala, John Powell, Riitta Salin, Nina Holmen, Mona-Liisa Pursiainen, Antti Kalliomäki, Hannu Siitonen, Mac Wilkins, Tiina Lillak ja Franco Fava .