“Elinvoimaiset kylät ovat tärkeä osa laitilalaisuutta”

0
- Valtuutettuna olo on ollut opettavaista ja mielenkiintoista, mutta myös aikaa vievää, kuvaa kolme kautta valtuutettuna ollut Lea Vainiotalo. Hän on päättänyt, ettei lähde kevään kuntavaaleissa ehdolle.

Perussuomalaisten Lea Vainiotalo pitää tärkeänä, että Laitilassa kehitetään niin keskusta-alueen kuin kylienkin elinvoimaisuutta. Tässä juttusarjassa Laitilan Sanomat haastattelee valtuustoryhmien puheenjohtajat.

Viime kuntavaaleissa neljä vuotta sitten Laitilan kaupunginvaltuuston ylivoimaiseksi ääniharavaksi nousi 214 äänen saaliilla uusi ehdokas, Perussuomalaisten Tommi Johansson.

– Olihan se upeaa. Ja nytkin Perussuomalaiset on valtakunnallisesti hyvässä nosteessa, joten toivotaan, että se näkyy myös kuntavaalituloksessa, Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja, sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Lea Vainiotalo sanoo.

KOLME kautta valtuustossa istunut Vainiotalo ei aio kuitenkaan itse asettua kevään vaaleissa ehdolle.

– Aika luottamushenkilönä on ollut tosi opettavaista ja mielenkiintoista, mutta myös paljon aikaa vievää. Kokemukseni myötä arvostan vielä aiempaakin enemmän pitkän linjan poliitikkoja, joita Laitilassakin on paljon.

Lea Vainiotalo vaikutti puolisonsa Tommi Vainiotalon kanssa keskeisesti siihen, että Perussuomalaiset teki paluun Laitilan poliittiselle kartalle vuonna 2008, kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Kolmantena voimahahmona tuolloin toimi sittemmin puoleen jättänyt Seppo Rinne. Aivan tyypillistä ei ole, että aviopari istuu samaan aikaan kaupunginvaltuustossa, mutta Vainiotalot ovat sen tehneet.

“Onhan Laitilassa saatu myös paljon hyvää aikaan eikä esimerkiksi kaikki velanotto ole huono asia.”

VAINIOTALON perhe asuu Suontaan kylässä, jossa pariskunta pyörittää kanatilaa. Lea Vainiotalo puhuukin mielellään kylien puolesta.

– Nyt on noussut huoli kaupungin keskustan autioitumisesta ja paikallaan onkin pohtia, miten keskusta-alue saadaan pysymään elinvoimaisena. Mutta katse on pidettävä myös Laitilan kylissä, sillä niidenkin elinvoimaisuus on tärkeää.

Vainiotalo sanoo, etteivät pelkät kauniit puheet riitä.

– Kylät ovat ansainneet myös kehittämismäärärahansa. Monella kylällä on aktiivisia asukkaita, jotka ovat valmiit talkoovoimin panostamaan oman kylänsä kehittämiseen ja elinvoimaisuuteen.

– Ylipäänsä kylät ovat keskeinen osa laitilalaisuutta. Näen, että esimerkiksi nykyisen kouluverkon vaaliminen on osa sen tunnustamista ja sille arvon antamista.

HUOLTA Perussuomalaiset kantavat esimerkiksi Laitilan velkaantumisesta.

– Meillä velkataakka on nousemassa hurjaa vauhtia. Vaikka nyt on investoitu esimerkiksi päiväkoteihin, mikä on ollut hienoa ja oikein, niin kyllä investointikohteiden kanssa pitää olla tarkkana. Huolena on myös kasvava korjausvelka.

Vainiotalo sanoo, että niin taloussuunnittelun kuin yleisen kehittämistyönkin tulee olla kauaskantoista.

– Tässä yksi haaste on ollut kaupungin johtavien viranhaltijoiden tiuha vaihtuminen. Vaikea on suunnitella asioita pitkällä tähtäimellä, jos ovi koko ajan käy.

“Yksi haaste on ollut kaupungin johtavien viranhaltijoiden tiuha vaihtuminen. Vaikea on suunnitella asioita pitkällä tähtäimellä, jos ovi koko ajan käy.”

HUOLENAIHEISTA huolimatta Vainiotalo näkee Laitilan tilanteen ihan hyvänä.

– Ollaanhan täällä saatu myös paljon hyvää aikaan eikä esimerkiksi kaikki velanotto ole huono asia.

Vainiotalo kiittelee myös sitä, että kaupunki on karsinut kiinteistökantaansa.

– On hyvä, että tarpeettomia kiinteistöjä on asetettu myyntiin, saatu myytyä ja uuteen käyttöön.

VAINIOTALO sanoo Perussuomalaisten liputtavan lähipalvelujen puolesta.

– Vanhuspalvelut tulee järjestää kunnan omana toimintana, eikä niitä saa yksityistää. Laitilassa ollaan ylpeitä esimerkiksi omista ikäihmisten palveluista, joiden koetaan selvästi olevan laadukkaita.

– Samoin suunnitteilla olevassa valtakunnallisessa sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksessa Laitilassa tulee säilyä oma terveyskeskus.

 

Plussaa uusien päiväkotien rakentamiselle, miinusta Koveron koulun lakkauttamiselle

TÄMÄN VAALIKAUDEN PLUSSAT JA MIINUKSET:

Plussat
+ Päiväkotien rakentaminen.
Miinukset
– Veronalennus, joka seuraavana vuonna nostettiin takaisin.
– Koveron koulun lakkauttaminen.

KOLME TÄRKEINTÄ TAVOITETTA TULEVALLA VALTUUSTOKAUDELLA?

1) Terveyskeskuksen säilyminen Laitilassa.
2) Ydinkeskustan ja kylien elinvoimaisena säilyttäminen.
3) Vanhuspalveluiden kehittäminen ja pitkäaikaistyöttömien elintason nostaminen.

TULEVAN VALTUUSTOKAUDEN ISOIN INVESTOINTI?

Vanhainkodin kunnostaminen ja uusien tehostetun palveluasumisen paikkojen lisääminen.

Selvityksen mukaan 1–12-vuotiaiden määrä vähenee Laitilassa vuosina 2018–2030 noin 290 lapsella ja yli 64-vuotiaiden osuus väestössä kasvaa lähes 330 henkilöllä.
MITÄ AJATUKSIA TÄMÄ VARSINAIS-SUOMEN LIITON JULKAISEMA ENNUSTE HERÄTTÄÄ KUNNAN ELINVOIMAN JA PALVELUJEN KANNALTA?

Lapsiperheiden palveluihin pitää satsata.