Isot investoivat

0

Pienten ja keskisuurten yritysten odotukset tulevaisuudesta ovat synkistyneet korona-ajan pitkittyessä. Konkurssien välttäminen ja koronakuopasta nouseminen käy sitä hankalammaksi, mitä kauemmin paluu normaaliin arkeen kestää.

Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter puhui viime viikolla Maakuntaennusteen mediatilaisuudessa jo investointilamasta. Koskaan aikaisemmin investoinnit eivät ole kyselyn lähes 30-vuotisen historian aikana olleet yhtä alhaalla.

Maakuntaennusteen kyselyyn vastasi 824 yrittäjää, joten otos on kattava kertomaan tämän hetken tunnelmista.

Laitilassa kyselyyn vastasi 25 yrittäjää. Lähes 56 prosenttia ilmoitti, että investoinnit pysyvät entisellä tasolla ja 36 prosenttia arvioi niiden vähenevän. Työpaikkojen osalta lähes 80 prosenttia kertoi, että ei aio palkata yhtään uutta työntekijää.

Koronan osalta tilanne ei juuri nyt näytä kovin valoisalta virusmuunnoksen vuoksi, mutta toisaalta tilanne ei ole paikallisesti niin paha kuin se pahimmillaan voisi olla. Laitilan koronatyhmän päätös testata kaikki tammikuun virusryppäälle altistuneet oli oikea.

Myös viime viikon suositukset kuntalaisille kontaktien välttämisestä ja etäopetuksesta olivat perusteltuja.

Yrityksiä pandemia on kohdellut eri tavoin, ja selviytyjiä Vakka-Suomessa näyttävät olevan erityisesti isot yritykset. Yara ilmoitti keskiviikkona investoivansa tänä vuonna 40 miljoonaa ja autotehtaalla rekrytoidaan uutta väkeä. Akkutuotannon odotetaan kasvavan autonvalmistukseen verrattavaksi toimialaksi.

Positiivinen signaali on myös tieto siitä, että yrityksiä perustettiin viime vuonna Vakka-Suomen Uusyrityskeskuksen kautta enemmän kuin vuonna 2019.

eija.eskola-buri@laitilansanomat.fi