Kaikki joukolla linnaa rakentamaan – Laitilan MLL:n aktiivit valoivat jäälinnan perustukset torstaina

0
Jäälinnan perustukset on muurattu kirjaston pihalle. Osa maitopurkissa tehdyistä jäätiilistä on värjätty elintarvikevärillä, joihinkin on jäädytetty sisään kukkia. Muuraushommissa Sofia ja Rasmus Söderman.

Torstaiaamuna Laitilan MLL:n aktiivit Heidi Söderman ja Jenna Perkkola kokoontuivat kirpsakassa pakkassäässä lastensa kanssa kirjaston pihalle valamaan perustukset Laitilan jäälinnalle.

Ajatus kaupungin yhteisestä jäälinnasta lähti sosiaalisesta mediasta. Pakkaskelit ovat innoittaneet ihmisiä jäälinnan rakennuspuuhiin ympäri Suomea.

– Mietittiin, että tämä olisi kiva piristysruiske tähän hetkeen. Olisi muutakin ajateltavaa kuin korona, Söderman kertoo.

Jäätiilien tekeminen on helppoa. Siihen on helppo perheen pienempienkin osallistua. Södermanien perheessä jäätiiliä tehtiin yhdessä lasten kanssa.

– Lapset saivat värjätä vettä vesiväreillä. Kaksivuotiaasta Rasmuksesta oli hauskaa nähdä, miten vesi olikin muuttunut jääksi.

Vaikka vesitiilien tekeminen sujuu lapsiltakin, Söderman korostaa, että jäälinnaa rakentamaan kutsutaan kaikkia kaupunkilaisia.

– Ei tarvitse olla lapsiperhe. Linnaa voi myös rakentaa silloin, kun se omiin aikatauluihin sopii.

Rakennustöihin ei vaadita mitään erityisiä välineitä tai tarvikkeita. Tiilet jäädytetään esimerkiksi maito- tai piimäpurkeissa ja ne voi halutessaan värjätä vesiväreillä, elintarvikeväreillä tai mehulla.

– Myös ihan tavalliset vesitiiletkin ovat tervetulleita.

Kukaan ei vielä tiedä, miten iso tai minkä näköinen linnasta tulee. Se on täysin rakentajien käsissä. Söderman ja Perkkola ovat laittaneet linnan alulle, ja nyt on ihmisten käsissä, millainen siitä tulee. Jokainen voi lähteä latomaan tiiliä joko sivu- tai korkeussuunnassa.

Milloinkahan linnan odotetaan valmistuvan?

– Ei siitä tule valmista. Tähän voi osallistua niin kauan kuin pakkasia riittää. Sitten aikanaan linna sulaa pois.

Laitilan MLL:n aktiivit muistuttavat rakentajia paikkakunnalla voimassa olevista tiukennetuista koronarajoituksista ja toivovat, että ihmiset ottavat ne huomioon.

– Jos joku on jo rakentamassa linnaa, kannattaa odottaa hetki omaa vuoroa, ettei tule ryntäystä.

Linna on ensisijaisesti koriste. Siellä leikkimistä ei ole kielletty, mutta siihen ei erikseen kannustetakaan. Leikkiminen tapahtuu perheiden omalla vastuulla.

Laitilan MLL muistuttaa, että esimerkiksi linnan seinät eivät välttämättä kestä kiipeilyä.

Jäätiilet

  • Tarvitset: maitopurkin, vettä ja halutessasi vesiväriä, elintarvikevärejä tai vaikkapa mehua veden värjäämiseen.
  • Puhdista maitopurkki.
  • Täytä se vedellä ja värjää vesi halutessasi.
  • Aseta purkki ulos ja anna pakkasen jäädyttää siitä tiili.
  • Lumilaasti syntyy, kun sekoitetaan vettä ja lunta.