Korona rajoittaa liikkumista Puerto Ricossa– Laitilainen Jarmo Virtanen asuu puolet vuodesta Mogánissa Gran Canarialla

0
Gran Canarialla on maskipakko. Talvet Mogánin kunnassa ja Puerto Ricon kylässä asuva Jarmo Virtanen ei pidä pakkoa pahana, mutta huomauttaa, että monet aikuiset fuskaavat maskin käytössä.

Laitilalainen Jarmo Virtanen on eläkkeelle jäätyään viettänyt talvet Kanariansaarilla ja kesät Suomessa. Koronavuosi ei muuttanut suunnitelmia.

– Ajattelin, että ei se ole täällä sen erilaisempaa kuin Suomessakaan. Silloin kun saavuin koronatilastot näyttivät hyvältä täällä, Virtanen kertoo kodistaan Gran Canarialta.

Hän asuu rivitaloasunnossa vuokralla. Talvikoti sijaitsee Mogánissa Puerto Ricon kylässä. Nyt koronatilanne kotikylässä on heikentynyt. Kanarialla on käytössä liikennevalomalli, joka määrää voimassa olevien rajoitusten voimakkuuden. Tällä hetkellä koko Gran Canaria on keltaista aluetta.

Haastattelun tekohetkellä Gran Canaria oli punaista aluetta, mikä tarkoittaa ulkonaliikkumiskieltoa kello 22 jälkeen. Lisäksi muun muassa ravintoloiden sisätilat on kokonaan suljettu, mutta tarjoilu terasseille on sallittua.

– Ulkonaliikkumiskielto ei vaikuta arkielämään täällä nyt kun turisteja ei ole.

Lisäksi kaikkien 6-vuotiaiden ja sitä vanhempien on käytettävä maskia. Myöskään muiden kuin samassa taloudessa asuvien kanssa kokoontuminen on kielletty paitsi terassilla, mutta sielläkin saa olla korkeintaan neljä ihmistä per pöytä.

– Lapset käyttävät täällä tunnollisesti maskia. Osa aikuisväestöstä fuskaa. Kun nähdään tuttuja, otetaan maski pois, mutta kaupassa ja linja-autossa kaikilla on maski.

Virtasen mukaan edellä mainutut rajoitukset ovat voimassa myös nyt, kun Gran Canaria siirtyi yhtä tasoa alemmas. Rajoitusten höllentäminen näkyy kuitenkin Virtasen mukaan monilla pienillä tavoilla.

– Suurin tekijä on mielestäni että julkiset sisätilat voidaan ottaa käyttöön, rajoitusten ollessa tiukempia vain kaupoissa käynti on sallittua.

Rajoitusten noudattamatta jättäminen johtaa sanktiohin.

– Jos on esimerkiksi ilman maskia tilanteissa, joissa se vaaditaan, sakko on 100 euroa. Lisäksi yksi bilebaari oli saanut 5 000 euron sakon sisätilan käyttörikkomuksesta.

Virtanen on voinut aitiopaikalta seurata sekä Suomen että Espanjan pyrkimyksiä hillitä koronaepidemiaa. Hän ei koe, että maskipakko olisi Suomessakaan välttämättä huono ajatus.

– Suomeen ottaisin tuon maskipakon julkisiin sisätiloihin ja ulkona, jos ei voida pitää riittävää turvaväliä. Öinen ulkonaliikkumiskielto olisi myös hyvä asia kello 22–06 välillä, pois lukien tietysti työmatka ja vastaava.

Virtanen huomauttaa, että Mogánissa ei kaupassa ei näy maskitonta asiakasta.

– Jos ei ole maskia niin kauppaan ei voi mennä, piste. Joku muu asioi kaupassa maskin käytöstä kieltäytyvän puolesta tai hän tilaa tuotteet kotiin.

Virtanen pitäisi ”menopaikat” Suomessakin kiinni.

– Olen tehnyt havaintoja meidän käyttäytymisestä. Kun jytämusiikki soi kovaa, otetaan vähän alkoholia ja lähdetään tanssimaan niin järki häipyy ja koronarajoitukset unohtuvat.

Virtanen oli Kanarialla myös viime keväänä, kun koronaepidemia iski. Silloin Kanarialle asetettiin kahden kuukauden ulkonaliikkumiskielto.

– Mutta ei se auttanut. Ihmiset täällä kerääntyvät yhteen ja suukottavat toisiaan. Vaikka kuinka tarkat ohjeet on, niin maski riisutaan, jos kukaan ei ole näkemässä.

Turvavälien pitäminen tulee suomalaisilta kuin toinen luonto, mutta toisin on Kanarialla.

– Ihmiset menevät ohi kävellessäänkin ihan vieressä ja kaupassa myyjä tulee puolen metrin päähän. Suomessa myyjät jäävät yleensä kauemmas.

Virtanen lisää, että Espanjassa tiedotuslinja on avoimempi kuin Suomessa.

– Kaikki mitä tiedetään kerrotaan, esimerkiksi kuolleiden sukupuoli ja ikä.

Koronan vaikutukset saaren elinvoimalle ovat olleet merkittävät. Kanariansaarilla turismi on vahva elinkeino ja nyt turistit ovat lähes kokonaan kadonneet. Mogánin työttömyysprosentti on 24. Työllisyystilanne ei ollut ennen koronaakaan kovin hyvä, ja korona on heikentänyt sitä entisestään.

– Minulta kysytään usein, milloin pohjoismaiset turistit tulevat takaisin. Olen sanonut, että jos kaikki menee hyvin niin ehkä lokakuussa.

Virtanen kertoo, että Espanja tukee sekä työttömiä että yrittäjiä kriisissä.

– Hotellin allasbaarin pitäjä Tino kertoi, että hän ja vaimo saavat kumpikin joka kuukausi 950 euroa, jonka Espanjan valtio maksaa. Saamani tiedon mukaan tämä olisi maksimisumma. Tukien saamiseksi on omat ehtonsa ja on osattava anoa pykälien mukaan. Lisäksi monista liiketiloista on omistaja on antanut alennusta tai vuokraa ei tarvitse maksaa ollenkaan.

Jo ennen koronaa Kanariansaaria koeteltiin. Epävarmuutta toivat brexit sekä matkatoimisto Thomas Cookin konkurssi.

– Onneksi Tjäreborg sai nopeasti uuden omistajan.

Puerto Ricon katukuvassa näkyy vahvasti myös pakolaiskriisi. Virtanen arvioi, että Puerto Ricossa on tuhansia Afrikasta tulleita pakolaisia. Valtaosa on hänen mukaansa nuoria miehiä, mutta joukossa on myös perheitä.

Saaren vakituisten asukkaiden ja pakolaisten välillä ei ole ollut levottomuuksia, mutta Virtasen mukaan poliiseja on alkanut näkyä entistä enemmän.

– Onhan se selvää, että kun tuollainen määrä parikymppisiä miehiä pannaan pienelle alueelle niin levottomuuksia syntyy.