Koronakoordinaatioryhmä: Lasten harrastustoimintaan pieniä höllennyksiä – Kuntien toivotaan järjestävän myös karanteenissa oleville abiturienteille mahdollisuus osallistua kirjoituksiin

0
Lasten ryhmäliikuntaa on ollut vaikea järjestää, kun kontakteja harrastajien välillä ei ole sallittu. Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän uusimmassa suosituksessa kuitenkin todetaan, että alle 12-vuotiaat saavat esimerkiksi pelata oman ryhmän kesken. Arkistokuva: Jori Liimatainen.

Tiistaina kokoontunut Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä kevensi lasten ryhmäharrastustoimintaa koskevia suosituksiaan. Alle 12-vuotiaiden oman ryhmän tai joukkueen kesken myös lähikontaktia sisältävät harjoitteet ovat jatkossa mahdollisia.

Pelaaminen muita joukkueita vastaan ei edelleenkään ole sallittua eikä kilpailuja tai esiintymisiä tule järjestää. Koronakoordinaatioryhmän höllennyksen taustalla on valtioneuvoston periaatepäätös, että alle 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoimintaa ei rajoitettaisi.

Varsinais-Suomi on yhä koronan leviämisvaiheessa eikä suositusten höllentämiselle muilta osin ole edellytyksiä. Koronakoordinaatioryhmän mukaan erityistä huomiota tulisi kiinnittää kuorotoimintaan liittyviin riskeihin, sillä esimerkiksi musiikinopetuksessa suositellaan edelleen välttämään kuorolaulua.

– Noudatetaan edelleen turvallisen harrastamisen kriteerejä. Näin voimme varmistaa, että lapset voivat harrastaa monipuolisesti ja siten estää heidän putoamisensa hyvinvointia edistävästä harrastustoiminnasta, Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja Mikko Pietilä sanoo.

Koronakoordinaatioryhmä piti yli 12-vuotiaiden nuorten harrastustoimintaan liittyvät suositukset ennallaan. Käytännössä turvavälejä tulee pystyä noudattamaan kaikessa nuorten – sekä luonnollisesti aikuisten – harrastustoiminnassa.

Maaliskuussa käynnistyvien ylioppilaskirjoitusten osalta koordinaatioryhmä suosittaa, että kunnat pyrkisivät järjestämään karanteenissa oleville abiturienteille mahdollisuuden osallistua kirjoituksiin. Tavoitteena olisi löytää Varsinais-Suomeen kuntien yhteinen malli.

– Ymmärrettävästi kunnissa on suuri huoli toisen asteen opiskelijoiden hyvinvoinnista ja etäopetuksen mahdollisesti tuottamasta oppimisvajeesta. Tilanne lukiossa lähiopetuksessa muuttuu, kun abiturientit pian lopettavat koulunsa. Tällä hetkellä voimassa olevat suosituksemmehan mahdollistavat hybridimallin eli osittaisen lähiopetuksen järjestämisen lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa, Mikko Pietilä muistuttaa.

Varsinais-Suomessa on löydetty 10 virusmuunnossa. Viikolla viisi Turun satamassa ja lentokentän testauksissa on tavoitettu yhteensä seitsemän koronapositiivista. Testejä satamassa ja lentokentällä tehtiin yli 360 kappaletta. Ulkomaanmatkoilta ja työpaikoilta tuotujen tartuntojen määrä on hienoisessa laskussa, niitä rekisteröitiin viime viikolla 14 kappaletta.

Maanantaihin mennessä Varsinais-Suomessa ensimmäisen koronavirusrokoteannoksen on saanut noin 16 900 ihmistä ja lähes 6000 on saanut tehosteannoksen.